Puležan u bandi koja je htjela "dići" 50 mil. eura

Talijanska financijska policija još uvijek traga za izvorom lažnih čekova (Internet)
Talijanska financijska policija još uvijek traga za izvorom lažnih čekova (Internet)

Talijanska financijska policija u Gorici osujetila je pokušaj plasiranja 50 lažnih čekova u visini od 50 milijuna eura na bankarskom i financijskom tržištu! Protiv osam osoba, među kojima je i jedan hrvatski državljanin, podnesena je kaznena prijava sudu u Gorici. Prema izjavi čelnika talijanske financijske policije u Gorici Filippa Esposita, hrvatski državljanin koji je sudjelovao u pokušaju prijevare stalno je nastanjen u Puli i vlasnik je agencije koja se bavi trgovinom nekretnina.

- Prisluškivanjem razgovora pripadnika organizacije naišli smo na ime tog gospodina. Kontaktirali smo ga telefonom u Pulu i obznanili mu da je protiv njega podnesena prijava sudu u Gorici. Nismo kontaktirali kolege iz hrvatske policije jer se radi o slučaju koji zanima talijanske vlasti i zato nećemo tražiti niti intervenciju Interpola, izjavio nam je gospodin Esposito, koji je dodao da će osobni podaci hrvatskog državljanina ostati trajna tajna policije.

Početak priče seže u lipanj prošle godine, kada se jedan od pripadnika organizacije pojavio na šalteru filijale Deutsche banke u Gorici i položio na račun slovenskog državljanina 50 čekova talijanske banke Banca Popolare di Verona u pojedinačnoj vrijednosti od milijun eura.

Preko Deutsche banke vrijednost lažnih čekova trebala je prijeći granicu i otići u jednu hrvatsku banku, ali to su tek sumnje policije. Naime, paravan za cijelu prijevaru, prema procjeni talijanske policije, bila je izgradnja jednog turističkog naselja duž hrvatske obale, no djelatnici banke u Gorici uočili su nepravilnosti čekova, posumnjali u cijelu operaciju i smjesta pozvali financijsku policiju. Nakon devet mjeseci istrage cijela je skupina prevaranata otkrivena.

- Doznali smo da je skupina predstavila transakciju lažnih čekova navodeći da se radi o kapitalu koji se trebao koristiti za izgradnju turističkog naselja Brijuni rivijera kod Pule. Izgradnja tog turističkog naselja iskorištena je kao paravan, mi ne znamo jesu li stvarno prevaranti namjeravali uložiti novac u Hrvatsku. Najvjerojatnije, hrvatski prolaz novca trebao im je tek da bi unovčili lažne čekove, rekao nam je Filippo Esposito te je dodao da policija i dalje traga za izvorom lažnih čekova i tajnom štamparijom koja je te čekove tiskala. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter