Pulapromet planira uvesti wi-fi i QR kodove


Pulsko gradsko poduzeće Pulapromet danas je proslavilo desetu obljetnicu uvođenja BUScard sustava za naplatu javnog prijevoza. Pula je taj sustav uvela kao prvi grad u Hrvatskoj a potom su je slijedili Dubrovnik, Osijek, Zagreb, a ubrzo će i Rijeka.

- Njime je, osim same naplate, riješeno i pitanje prikupljanja i obrade podataka o opterećenosti linija, autobusnih stajališta, vrsti karata i slično. Time je poboljšana usluga za krajnje korisnike, rekao je direktor Pulaprometa Igor Škatar.

Bio je to, istaknuo je Škatar, veliki iskorak jer smo istovremeno krenuli u nabavku novih vozila i gradnju praonice, a ispostavilo se da je to bio i temelj za stabilnost tvrtke, uzimajući u obzir da je te godine tvrtka bila gotovo pred stečajem. Otada, nastavio je, Pulapromet bilježi kontinuirani rast, a sustav se nadograđuje i uvode se nove tehnologije, konstantno se radi na poboljšanju usluge.

- Trenutno radimo na projektu koji je još u povojima, no vjerujem da će zaživjeti. Radi se o uvođenju besplatnog bežičnog interneta (wi-fi) za putnike u javnom prijevozu te postavljanju QR kodova. Cjelokupan sustav se dakle, konstantno nadograđuje, fleksibilan je, siguran i stabilan. Osim što smo prvi bili u uvođenju BUScarda, prvi smo i uveli GPS i GPRS sustav te video-nadzor, ističe direktor Škatar.

Također, što se tiče daljnjih mogućnosti, Škatar ne sumnja da će sustav biti moguće proširiti u smislu upotrebe vrijednosne karte javnog gradskog prijevoza za plaćanje parkiranja na parkirnim platoima na obodu grada kada zaživi sustav "park and ride". (Nera SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter