Pulapromet dva milijuna u minusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poduzece Pulapromet najveci je gradski gubitaš s cak dva milijuna kuna gubitka s koliko je završio prošlu poslovnu 2008. godinu, a za njim slijedi Kaštijun s milijun kuna minusa. Medu gradske gubitaše svrstala se i Plinara s minusom od 567 tisuca kuna. S druge strane, najuspješnije su tvrtke Herculanea koja je lani poslovala pozitivno i ostvarila višak od 650 tisuca kuna, Luka Pula s dobiti od 440 tisuca kuna, a pozitivno su poslovali i Pula parking s 375 tisuca, Vodovod sa 185 tisuca, Castrum sa 102 tisuce kuna, Tržnica sa 74,5 tisuca kuna te Monte Giro s dobiti od 67 tisuca kuna.

Kako su na konferenciji za novinare istaknuli direktori poduzeca koje su u pretežitom ili stopostotnom gradskom vlasništvu, 2008. godina bila je godina stabilizacije, konsolidacije, ali i smanjivanja svih nepotrebnih troškova poslovanja bez diranja prava radnika.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar najdeblji minus u poslovanju gradskih poduzeca (rashode od 30,9 milijuna kuna, u odnosu na prihode od 28,9 milijuna) obrazložio je novim obracunom amortizacije za nove autobuse, kreditnim obvezama koje moraju podmiriti te porastom cijene goriva. Dodao je kako taj gubitak nije utjecao na likvidnost, jer vlasnici, a to su gradovi i opcine bivše Puljštine, nisu morali posezati u proracune da bi im pomogli, a sve svoje obveze uredno su podmirivali. No, dobavljacima su krajem prošle godine bili dužni gotovo milijun kuna.

Direktorica Kaštijuna Vesna Dukic minus od milijun kuna obrazložila je time što je to najmlade poduzece, s cetiri zaposlene osobe, koje je pocelo poslovati sredinom 2008. godine i bavilo se uglavnom pripremom dokumentacije za konkuriranje za europske fondove. Stoga nije ostvarilo prihode i poslovalo je s gubitkom. Plinara, kao treci gradski gubitaš, prema rijecima direktora Deana Kocijancica, ipak ostvaruje pozitivne pomake, od dobivanja dozvole za proizvodnju plina (nakon što su ishodovali i dozvole za distribuciju i opskrbu plinom), potom dozvolu Ministarstva graditeljstva za izgradnju distributivne mreže zahvaljujuci cemu su ostvarili znacajne uštede pri gradnji plinovodne mreže, a za rujan je najavio nastavak rekonstrukcije mreže na Verudi Porat i na Monte Giru.

 


Podijeli: Facebook Twiter