Pula:Okrugli stol u organizaciji Ženskih inicijativa HNS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene u Hrvatskoj danas čine više od polovice stanovništva i više od 60 posto diplomiranih studenata, ali njihov doprinos vrednovanoj gospodarskoj aktivnosti, rastu i blagostanju je daleko ispod njihovog potencijala, istaknuto je danas na okruglom stolu u Puli koji su pod nazivom „Rodno osjetljivim proračunom do veće rodne jednakosti“ organizirale Ženska inicijativa Istarsko-primorsko-goransko-ličko-senjskog regionalnog saveza Hrvatske narode stranke - liberalnih demokrata i Ženska inicijativa HNS-a Istarske županije.

Istaknuto je da, iako žene predstavljaju ogroman radni potencijal, njihov status na tržištu rada ne odražava potpuno obrazovna dostignuća. Još uvijek je prisutna rodna nejednakost koja se očituje kroz nižu aktivnost ženske radne snage, niže stope zaposlenosti i niže dohotke žena u odnosu na muškarce. Rodne se nejednakosti na tržištu rada javljaju zbog različitih uloga koje društvo pripisuje muškarcima i ženama. Prema društveno oblikovanim ulogama, žene u daleko većoj mjeri obavljaju neplaćeni rad i većina je još uvijek neproporcionalno opterećena kućanskim poslovima i brigom za djecu, što ih stavlja u nepovoljniji položaj kod plaćenog rada i može se smatrati jednim od glavnih uzroka nejednakosti na tržištu rada.

Ana Marija Sikirić, moderatorica okruglog stola koja se bavi istraživanjem rodne perspektive proračunskog procesa, proteklih pet godina nastoji znanstveno argumentirano dokazati kako zanemarivanje rodnih različitosti rezultira rodnom nejednakošću, a za rješavanje tog problema potrebno je uvažavati različite uloge muškaraca i žena a omogućiti im jednake prilike. Zato su neophodne javno financirane mjere koje će omogućiti ženama usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te intenzivnije uključivanje na tržište rada.

- Grad Pula visoko je podigao ljestvicu po tom pitanju jer je čak 75 posto djece obuhvaćeno predškolskim odgojem, što je daleko više od prosjeka Hrvatske. Zatim, postoji vrtić za roditelje koji rade u smjenama, a uvedeno je radno vrijeme svih vrtića od 7 do 17 sati, poručila je Elvira Krizmanić Marjanović, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Istarske županije i pulske podružnice stranke.

Osiguranje adekvatne usluge predškolskog odgoja dovelo bi do smanjenja opsega neplaćenog rada, što pak olakšava usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života žena te ih čini financijski neovisnima. Na taj način ostvario bi se krajnji cilj rodne jednakosti, što će u konačnici utjecati i na pozitivne ekonomske učinke, zaključak je održane tribine. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter