Pula:Iz proračuna za stranke u Vijeću 720 tisuća kuna

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Prijedlogom odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka u Gradskom vijeću, koje broji 25 vijećnika, za 2015. godinu iz gradskog će se proračuna izdvojiti 720 tisuća kuna. Iznos je to koji bi bio dostatan za subvencioniranje autobusnog prijevoza za učenike-putnike, koji je od ove godine ukinut zbog, kako je to objašnjeno, slabijeg punjenja proračuna zbog vladine porezne reforme i činjenice da je riječ o sufinanciranju iznad državnog standarda kojeg Grad, dakle, nije dužan financirati. Petina je to i iznosa koji bi bio potreban za, recimo, besplatne udžbenike svim pulskim osnovnoškolcima.

IDS-u 314, SDP-u 127 tisuća kuna

Prema prijedlogu odluke o raspodjeli, za svakog vijećnika stranke će dobiti 2.521 kunu mjesečno, dok je za vijećnice, kao podzastupljeni spol, taj iznos nešto veći i iznosi 2.773,10 kuna po vijećnici. U pulskom Gradskom vijeću IDS ima 10 vijećnika, SDP četiri, po dva imaju Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Ladonja, dok po jednog vijećnika imaju HNS, Zeleni, Istarska stranka umirovljenika (ISU) i SDSS. S obzirom da je politička stranka Ladonja prestala postojati i brisana je iz registra političkih stranaka nezavisni vijećnici Bruno Nefat i Mauricio Licul nemaju pravo na sredstva iz proračuna.

Kako IDS ima četiri vijećnice, mjesečno će dobivati 26.218,40 kuna, odnosno godišnje 314.620 kuna. SDP, koji ima dvije vijećnice, mjesečno će dobivati 10.588 kuna, odnosno godišnje oko 127 tisuća kuna, dok će HDZ i HSU mjesečno dobivati 5.042 kune, odnosno godišnje oko 60,5 tisuća kuna.

Činjenica je da je lokalna samouprava Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe dužna osigurati sredstva u proračunu. Međutim, željeli smo vidjeti hoće li stranke podijeliti teret krize koju će osjetiti učenici-putnici i predškolska djeca u vrtićima čija je cijena usluge poskupjela, ali i zaposleni građani kojima je Grad povećao prirez.

SDP i HDZ spremni na smanjenje

 U redovima vladajućih u Gradskom vijeću, međutim, nema naznaka da bi se to moglo dogoditi, odnosno da bi se mogli odreći tog iznosa u korist neke javne potrebe.

- Ovaj je novac potreban za funkcioniranje stranke, a iako u teškoj situaciji svi moraju podnijeti teret, mislim da je ovakvo financiranje stranaka općenito puno bolje, da se javno kaže s koliko novaca se financiraju stranke, jer je to transparentno, a ne kao neka druga financiranja koja se u konačnici vuku i do sudskih procesa, poput Fimi Medije. Taj novac je važan jer stranka ima određene materijalne troškove, zaposlenike kojima se isplaćuje plaća, materijalne troškove, kao uostalom i aktivnosti koje treba financirati. Ukinuti ovo financiranje značilo bi raditi nešto netransparentno, tražiti izvore financiranje negdje drugdje, a ovako se ipak zna što, koliko i kakva su pravila igre, ustvrdio je Valter Boljunčić, predsjednik gradske podružnice IDS-a Pule i gradski vijećnik.

I Danijel Ferić, gradski vijećnik i predsjednik gradskog SDP-a, najjače oporbene stranke u Vijeću, kaže da, što se tiče prijedloga Odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje aktivnosti političkih stranaka u Vijeću smatra da je to najtransparentniji način da se stranke financiranju iz proračuna, a ne iz nekih sumnjivih izvora ili donacija.

- Prijedlogom su ta sredstva za simboličkih jedan posto umanjena u odnosu na 2014. godinu i vjerujem da sigurno postoji prostora za daljnje smanjenje bez reduciranja prava. SDP je spreman podržati takvu inicijativu, kaže Ferić, ne otkrivajući točno da li bi se pulski SDP odrekao sredstava iz proračuna u korist neke javne potrebe.

S druge strane, gradski vijećnik i predsjednik pulskog HDZ-a Zrinko Kajfeš ističe da se on odavno odrekao vijećničke naknade u korist izgradnje bazena i ona se njemu ne isplaćuje.

- Doduše, ne znam ni gdje završava pa ću tražiti odgovor na to pitanje. Ustvari, tražit ću da se ona uplaćuje plivačkom i vaterpolo klubu. Stava smo da se naknade trebaju smanjiti i da vijećnici prvi trebaju pokazati svoj udio u mjerama štednje ili preusmjeravanja sredstava za javne potrebe. To vrijedi i za stranke također, ne samo gradske, već i županijske, odnosno i u Saboru. Mi ćemo sasvim sigurno na sjednici Vijeća izaći s takvim prijedlogom, zaključio je Kajfeš.(Goran ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter