Pula: Zracnom puškom gadaju životinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da ljudska zloba nema granica, još se jednom pokazalo u petak u Puli. U jutarnjim je satima, naime, u Veterinarsku stanicu dovezen macak s teškim ozljedama od zracne puške. O tome nas je obavijestila veterinarka Andrea Faggian Matic.

Macak je, kako smo doznali od veterinara Mikelea Medice, kojeg smo kasnije zatekli u Veterinarskoj, propucan zracnom puškom na podrucju Verude. Jedan mu je metak ušao kroz ceonu kost, prošao kroz oko i zaustavio se ispod brade, dok je drugi ušao kroz nadlakticu, doslovce smrskao kosti i zaustavio se u podlaktici. Macak, kojega je dovezao vlasnik, odmah je operiran, fiksirana mu je kost, no zbog teških ozljeda teško je prognozirati njegov oporavak.

Medica kaže da se ipak nadaju da ce sve proci dobro i da ce macak preživjeti i oporaviti se. Po ulaznoj rani od metka vidljivo je, dodaje, da je macak gadan s visine, vjerojatno s neke od okolnih zgrada.

Kaže nam da je ozljedivanje zracnom puškom, nažalost, sve cešce te da to nije specificno samo za Verudu, vec se dogada i u ostalim dijelovima grada, ali i prigradskim naseljima. Iako su slucajevi višekratno prijavljivani policiji, kaže da pocinitelji nisu pronadeni, stoga apelira na sve Puljane da pripaze te da i dalje prijavljuju ovakve slucajeve, ako ništa drugo, barem anonimno.

Prisjetio se i slucaja kada je prije dvije godine u Štinjanu, u dvorištu kuce, zracnom puškom propucan bokser. Rijec je, veli, o specificnom slucaju jer mu je metak probio pluca i usmrtio ga. A ako metak može usmrtiti psa od 35 kilograma, onda može ozbiljno ozlijediti i dijete, upozorava veterinar.

- Ovakve su ozljede sve cešce, nekada vlasnici macaka zapravo ni ne primijete da je životinja pogodena jer metak najcešce završi negdje u mekom tkivu pa životinju neko vrijeme boli, šepa ali se uzrok zapravo ne vidi, veli Medica te se prisjeca slucaja kada je macka dovezena jer nije mogla hodati.

- Vidjeli smo da joj je metak ozlijedio kralježnicu, ali na rendgenu smo uocili i još nešto - da macka ima cak osam zaostalih metaka u tijelu, rekao je Medica.

Zbog okrutnosti prema psu kažnjen s 15 tisuca kuna

Udruga Ruka šapi podnijela je nedavno Veterinarskoj inspekciji u Puli prijavu za zanemarivanje, zlostavljanje i napuštanje kuje i šest štenaca protiv pocinitelja D. B. s podrucja grada Pule. Kako su naveli u prijavi, pocinitelj je kuju i štence sustavno izgladnjivao, nije im pružao veterinarsku skrb te ih je doveo do ruba života da bi ih u konacnici unio u automobil i odvezao na dvije razlicite lokacije i ostavio.

- Nažalost, pet je štenaca uginulo, a preživjelog smo preuzeli na skrb udruge. Dan kasnije grupa gradana našla je kuju u iznimno teškom stanju na relaciji Partizanski put - Galižanska cesta te su je odnijeli u Veterinarsku stanicu na Punti. Dugo smo je lijecili i trebalo je dosta vremena da se oporavi, ispricala nam je Svjetlana Prodanovic, predsjednica udruge Ruka šapi.

Veterinarska inspektorica Lovorka Tomicic je protiv pocinitelja podnijela prekršajnu prijavu nadležnom sudu zbog kršenja propisa iz Zakona o zaštiti životinja.

- Prekršajni sud u Puli izdao prekršajni nalog u kojem je navedeno da je ta osoba kriva jer je zanemarivala i izložila patnji kuju te pocinila prekršaje iz Zakona o zaštiti životinja. Kažnjen je s po pet tisuca kuna za svako nedjelo, odnosno u konacnici jedinstvenom novcanom kaznom u ukupnom iznosu od 15 tisuca kuna, ispricala je Prodanovic.

Dodala je da su kujica koju su nazvali Muffy i njeno štene u meduvremenu udomljeni, da su u dobrim rukama i da je njihovim patnjama došao kraj.

Za zlostavljanje životinja godina dana zatvora


Zlostavljanje životinja, prema zakonskim odredbama, je kažnjivo. Naime, prema clanku 205 novog Kaznenog zakona kojim se, medu ostalima, sankcionira i mucenje životinja piše da ce se onaj "tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine.

Onaj tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga clanka pocini iz koristoljublja,kaznit ce se kaznom zatvora do dvije godine, a onaj tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi nacin izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit ce se kaznom zatvora do šest mjeseci". (Borka PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter