Pula: Znanstveni skup o identitetu i ravnopravnosti nacionalnih manjina

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Jačanjem identiteta do ravnopravnosti naziv je znanstvenog skupa koji je danas u Puli, u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, okupio 40-ak sudionika. Oni  su pokušali odgovoriti na pitanje na koji način se pripadnici bošnjačke, ali i drugih manjina, koji su također prisustvovali skupu, mogu kvalitetnije integrirati u društvo, i to jačanjem vlastitog nacionalnog identiteta. Posebna pažnja bila je posvećena temi edukacije mladih radi uključivanja u društvene tokove, kako ne bi bili izolirani, nego ostvarili punu ravnopravnost s drugim građanima. Skup je otvorio Senad,Pršić, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koji je kazao da žele upoznati  javnost s radom Zajednice koja ima 450 članova.

-Želimo se još bolje i kvalitetnije integrirati u društvo u kojem živimo. Dobro smo integrirani, pogotovo u Istri, međutim, uvijek ima prostora za unapređenje odnosa i sporadičnih pojava na koje treba upozoriti i koje treba ukloniti u nekom budućem radu. Želja nam je da zaista budemo kvalitetan dio društva i da u svemu sudjelujemo. Manjina uvijek, na neki način, doživi neku neravnopravnost, diskriminaciju,što se najčešće događa prilikom zapošljavanja. Međutim, zadovoljni smo  odnosom s medijima koji nas dosta prate u Istri. Bilo bi dobro da je u medijima zaposleno više pripadnika nacionalnih manjina jer bi oni proizvodili i programe za manjine.  Glavni je problem što se slabo poznajemo, pa putem naših programa želimo razbiti predrasude o bošnjačkoj i drugim manjinama, te upoznati ljude s našim radom, izjavio je Pršić. Govoreći o stanju nacionalnih manjina u Hrvatskoj,  rekao je da  ima dosta neprimjerenih pojava, pogotovo u zadnje vrijeme,

 - Neke skupine zloupotrebljavaju situaciju i žele putem stereotipa prikazati manjine u slabijem svjetlu, pa često dolazi do negativnog i neopravdanog odnosa prema manjinama. Općenito uzevši, u Hrvatskoj postoji suživot jer naša država  u tome  ima iskustva.  Nadam se da će  nova Vlada , s obzirom na europsku reputaciju premijera, poboljšati odnos prema manjinama, čiji su predstavnici podržali Vladu, što znači da su se dogovorili o programima koje bi Vlada mogla provesti, rekao je Pršić. 

Prof. dr. sc. Sead Berberović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice u Hrvatskoj, govorio je o problemima zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina i realizaciji članka 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina .

-Deklarativno smo svi jednaki, dapače, manjine bi prema zakonu trebale imati pravo prednosti  pri zapošljavanju. Međutim situacija u stvarnosti je sasvim drugačija. Naime, s godinama se broj zaposlenih pripadnika nacionalnih manjina u tijelima državne uprave,  pravosudnim tijelima te u jedinicama lokalne i područne samouprave smanjuje, i to unatoč mjerama i akcijskim planovima koje  je Vlada donosila godinama prije pristupanja EU-u. Razlozi su mnogobrojni: od ekonomske situacije, dakle gospodarske krize u kojoj se već godinama nalazimo, odluke Vlade o zabrani zapošljavanja  državnih službenika, očito neučinkovitih mjera koje je Vlada kanila provesti radi poboljšanja stanja, pa do činjenice da se manjine po zakonu već u samom natječaju trebaju deklarirati kao pripadnici manjine da bi u slučaju izjednačenja s najboljim kandidatima imali pravo prednosti. Međutim, to nije jedino pravo prednosti pri zapošljavanju, postoje i druga prava prednosti, poput onih koja imaju  hrvatski branitelji i invalidi. Tu je zakon malo nedorečen, postavlja se pitanje koje je pravo jače, kazao je Berberović. Od Vlade očekuje prije svega poboljšanje ekonomske situacije da bi bilo bolje svima.

- Tada će se otvarati nova radna mjesta, pa i u državnoj upravi i u pravosudnim tijelima. S druge strane, postoji pitanje obrazovanja manjina, pogotovo Roma od kojih ne možete očekivati da popunjavanju radna mjesta ako nemaju školovan kadar. No,i Program za Rome koji Vlada provodi već godinama će vjerojatno doprinijeti tome da obrazovanih kandidata bude  više, objašnjava Berberović.

Na skupu je bilo riječi i o smanjenju predrasuda i mogućeg nasilja prema pripadnicima manjina, rješavanju njihovih tekućih životnih pitanja,  poput državljanstva, uvođenja materinjeg jezika u škole te stjecanja specifičnog dvostrukog prava glasa. Među sudionicima skupa bila je i istarska dožupanica Viviana Benussi, predstavnik Bošnjaka u Savjetu za nacionalne manjine Dževad Jogunčić te izaslanik Grada Pule. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter