Pula: Život bez struje, vode i WC-a

Napušteni objekt u koji su uselili beskućnici
Napušteni objekt u koji su uselili beskućnici

Na adrese gradonačelnika Borisa Miletića, PU istarske, sanitarne inspekcije te dječje pravobraniteljice ovih je dana stiglo otvoreno pismo stanara Ulice Agnana na Stoji kojim ukazuju na potrebu rješavanja problema dvoje beskućnika koji su se naselili u obližnji napušteni objekt, bivšu kuhinju nekadašnjeg riječkog građevinskog poduzeća Konstruktor, koja je bez struje i vode te sanitarnog čvora.

Stanari navode da beskućnici nuždu obavljaju u posude i vrećice koje potom prolijevaju u kontejner ili između kuća te da jedan od beskućnika stalno hoda gol pred njihovom djecom. Tvrde da im je život u toj ulici postao neizdrživ te mole sve nadležne da poduzmu sve potrebne mjere, odnosno pomognu tim beskućnicima i spriječe moguću katastrofu.

Navode, također, da majka jednog od njih živi 30-ak metara dalje u napuštenoj prikolici s deset mačaka i psom, također bez sanitarnog čvora, pa i ona obavlja nuždu "naokolo". Predlažu stoga da Grad u suradnji s Turističkom zajednicom organizira turističku rutu kroz Ulicu Agnana, da bi turisti vidjeli - originalni srednji vijek.

Riječ je o troje beskućnika - Jasminki te njezinom sinu i nevjesti koji već godinama tumaraju Pulom bez krova nad glavom. Zadnjih godina borave u barakama, odnosno u objektu bivše kuhinje Konstruktora, ruševnom zdanju bez vode i struje te sanitarnog čvora. U vrijeme našeg dolaska svi su bili ondje.

Razgovarali smo s Jasminkom, koja nam je kroz suze rekla da nemaju kamo te da im hitno treba pomoć. Objasnila nam je da ih je nesreća snašla prije 15-ak godina kada joj je umro muž te da otad nemaju krova nad glavom i snalaze se kako znaju. Rekla nam je također da joj je sin invalid, a nevjesta boluje od shizofrenije te ponovila da nemaju kamo i da im nitko ne želi pomoći. (piše Nera SOFTIĆ; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter