Pula želi Vallelungu u posjed, ministar ništa ne obecaje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gordan Maras u cetvrtak je prvi put posjetio Istarsku županiju otkako je prije mjesec i pol dana imenovan ministrom poduzetništva i obrta. Otvorio je 19. izložbu "Histria 2012." u pulskom Domu hrvatskih branitelja i dodijelio priznanja za nove proizvode.

Potom je održao radni sastanak u Uljaniku, a posljednja postaja njegova boravka u Puli bila je Vallelunga. U napuštenoj i devastiranoj bivšoj vojnoj zoni na sjeveru pulske luke celnici Grada Pule zatražili su njegovu pomoc u razvoju tog dijela grada.

Zamjenica gradonacelnika Vera Radolovic rekla je da im je vojska lani predala na korištenje dio tog podrucja, a drugi dio prije nekoliko godina. Buduci da ga nisu dobili u posjed, naglasila je, ne mogu izvršiti potrebna ulaganja kako bi objekte stavili u funkciju.

- Želimo da Vallelunga bude predana u posjed Gradu Puli te smo svu potrebnu dokumentaciju podnijeli AUDIO-u, pojasnila je Radolovic te zajedno s gradonacelnikom Borisom Mileticem i Majom Šaric iz pulskog Centra za poduzetništvo navela da na taj prostor od 60-ak hektara priobalja planiraju preseliti mnoge komunalne tvrtke i javne ustanove: Pulapromet, Pula parking, Herculaneu, vatrogasce i druge. Planiraju i urediti objekt u kojem bi bio poduzetnicki inkubator za poduzetnike pocetnike, a na obali bi izgradili putnicki terminal za velike brodove, odnosno kruzere, koji bi u Pulu dovodili turiste. Miletic je pojasnio da za potonju investiciju vec postoji interes venecijanskih ulagaca iz javne uprave te da su od njih dobili pismo namjere.

- Država nema novca i ideja što uciniti s Vallelungom, a mi imamo i ideje i ulagace, te nam treba taj prostor na kojem cemo ih moci razviti, porucio je Miletic ministru Marasu, koji je rekao da ne može obecati da ce Grad dobiti taj prostor u posjed, ali da se stvari mijenjaju.

- Sva državna imovina koja nije u upotrebi, a za koju postoji interes za ulaganja, i koja bi mogla donijeti novu dodatnu vrijednost, razvoj i zapošljavanje, poput ove u Vallelungi, stavit ce se u funkciju, obecao je Maras, prethodno izjavivši da je s celnicima Uljanika razgovarao o problematici hrvatske brodogradnje, razvoju i privatizaciji tvrtke.

- Uvjerili smo se da je Uljanik jedna dobro organizirana tvrtka koja radi usprkos teškim uvjetima na tržištu. Naš je cilj da se takva kvaliteta rada nastavi i zbog interesa brojnih kooperanata koji s njima suraduju. Oni su mi predložili neke stvari, ali to moraju prvo iskomunicirati s ministrom gospodarstva, izjavio je Maras, ali nije rekao što su tocno celnici Uljanika predložili. Oni se pak nisu pojavili pred novinarima.

Na pitanje novinara da komentira povecanje stope PDV-a i uvodenja poreza na dividendu Maras je odgovorio da ukupno porezno opterecenje za obrtnike i poduzetnike nece biti ništa vece jer se istodobno smanjuju doprinosi na zdravstvo za dva posto.

- Bit ce umanjeni parafiskalni nameti za Hrvatske šume, Hrvatske vode i komore. Za male poduzetnike dižemo cenzus za ulazak u sustav PDV-a s 85 na 230 tisuca kuna. Uslijedit ce brojna druga rasterecenja za novo zapošljavanje i reinvestiranje dobiti, zakljucio je Maras.

Ministar je posjetio u poduzetnickoj zoni u Galižani halu tvrtke Mauros Hobotnica, koja se bavi zamrzavanjem i pakiranjem sitne plave ribe a potom i poduzetnicku zonu u Barbanu i izdvojio je kao jedan od pozitivnih primjera razvoja poduzetništva u Hrvatskoj.

U Balicima je posjetio tvrtku IZO - koja proizvodi opremu za pekarsku industriju, elektroagregate, ali ima i proizvodnju kolaca. (Paulo GREGOROVIC, T. GRBIC, snimili S. MILJEVIC, D. MEMEDOVIC, N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter