Pula želi privući investitore u Istočnu poslovnu zonu

Ilustracija (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Kada je Tomić&Co. kupio zemljište na Trgu Republike, a Lesnina najavila mogućnost gradnje velikog centra u Puli, baš kao što se spominjao interes Lidla za novim centrom, činilo se da će početi dolaziti veći investitori. Međutim, za sada se takav plan još nije počeo realizirati, a gospodarska situacija sve je najveće investitore, koji uz izgradnju velikih centara znače i otvaranje novih radnih mjesta, udaljila iz Pule.

Kako nam kažu u gradskoj upravi, za sada nema značajnijih upita o kupnji gradskog zemljišta za realizaciju projekta otvaranja novih lanaca. Doduše, ističu da je održano nekoliko sastanaka na kojima je Grad ukazao na mogućnost realizacije investitorskih projekata u Istočnoj poslovnoj zoni, u kojoj su značajne površine u gradskom vlasništvu.

- Tada je investitorima rečeno da je u izradi prostornoplanska dokumentacija za Istočnu poslovnu zonu, što je u međuvremenu odrađeno, i o čemu su potencijalni investitori obaviješteni. Naravno, riječ je o velikim sustavima gdje se odluke donose na samom vrhu pa nam nisu poznati njihovi daljnji koraci, a i gospodarska situacija nije baš povoljna za investiranje. U svakom slučaju, svima smo skrenuli pozornost da tražimo njihova pisma namjere ako budu zainteresirani za realizaciju projekata u Puli, kaže Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Poznato je da je Grad Pula na području Istočne poslovne zone rezervirao zemljište na koje bi eventualno preselio mnoga komunalna poduzeća. Spominjali su se u tom kontekstu pulski vatrogasci, ali i Pulapromet, kojem bi se zemljište "remize" našlo kao potencijalna nekretnina za novu prodaju, te Pula parking, u čijem je sjedištu na adresi Prilaz kralja Salomona planirana "omanja" garažna kuća. Nije isključeno da još neka komunalna trgovačka društva pronađu novu adresu. Samim time u Istočnoj poslovnoj zoni trebala bi se izgraditi komunalna infrastruktura, što bi bio još jedan plus u privlačenju investitora, iz čijeg bi se pak komunalnog doprinosa moglo ulagati u područje.

- Ključni uvjet za privlačenje investitora jesu izrađeni prostorni planovi koji omogućuju da se takvi projekti realiziraju. Jednostavno, potencijalni investitori žele znati što mogu ostvariti, kao i cijenu svog projekta, te, iznimno važno, da mogu sami odrediti dinamiku realizacije svog projekta. Upravo se to, nakon što su planovi izrađeni, može i ostvariti, zaključuje pročelnik. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter