Pula: Zeleni forum o gospodarenju otpadom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskom je Circolu u utorak održan skup pod nazivom Zeleni forum, zamišljen kao otvoren, konstruktivan dijalog o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša u Istarskoj županiji izmedu predstavnika razlicitih društvenih grupa. Forum je organizirao Kaštijun d.o.o., i to na Svjetski dan zaštite okoliša, koji Ujedinjeni narodi obilježavaju da bi potaknuli globalnu svijest o problemima zaštite okoliša te politicku akciju.

Na jutarnjoj konferenciji za novinare direktorica Kaštijuna Vesna Dukic najavila je da ce o temi s razlicitih aspekata raspravljati predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost, Istarske županije, Grada Pule, drugih istarskih gradova i opcina, poslovnih subjekata te predstavnici komunalnih tvrtki i nevladinih organizacija.

Davor Škrlec, pomocnik ministrice za zaštitu okoliša i održivi razvoj, istaknuo je da ce cijeli sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj doživjeti promjenu buduci da je u postupku donošenja novi zakon o otpadu koji trenutno ceka odobrenje Europske komisije, a još dosta posla ih ceka oko donošenja pravilnika koji ce podupirati taj zakon.

Glavni cilj je na koncu imati zelenu Hrvatsku i shvatiti da nije sav otpad smece, nego izvor sirovina i energije za gospodarstvo.

Župan Ivan Jakovcic izrazio je pak nadu da ce forum postati tradicionalni skup na kojem ce raspravljati svi akteri društva kojima je ocuvanje okoliša na srcu.

- Bilo je puno polemika oko raznih projekata namijenjenih zaštiti okoliša u Istri, pogotovo oko Kaštijuna, i ne mogu se oteti dojmu da su najjaci glasovi te polemike bili upravo prije raznih izbora, što znaci da imaju politicki karakter, i upravo želeci maknuti politiku od teme koja je bitna za sve stanovnike Istre, imamo ambiciju forum organizirati svake godine. Osim toga, zeleno gospodarstvo otvara nova radna mjesta i vjerujem da ce vec Kaštijun pokazati da ce takvo gospodarstvo biti vrlo korisno za Istru, rekao je Jakovcic.

No u Circolu se nije razvio nikakav dijalog, posebno ne konstruktivan, a pred gotovo praznom dvoranom najavljeni su govornici tek jedan drugome predstavljali svoje podrucje i tematiku.

Tako je Škrlec predstavio pregled nacionalnog zakonodavnog okvira u gospodarenju otpadom te novu nacionalnu strategiju i plan za gospodarenje otpadom u kontekstu integracije Hrvatske s EU-om, a Aleksandra Anic-Vucinic s Geotehnickog fakulteta u Varaždinu nadovezala se na to predstavivši koliko je dug put od ideje do realizacije projekta uz više od 200 danas važecih zakona i propisa o okolišu.

Bio je tu i predstavnik grcke tvrtke Helector, koja ima ugovor o izgradnji Kaštijuna u suradnji s tvrtkom GP Krk, te Frank Bikel iz tvrtke Fuchtner koja projektu izgradnje Kaštijuna pruža tehnicku podršku.

Svi su oni u svojim izlaganjima istaknuli da Kaštijun nije samo centar za otpad, nego integrirani centar za prikupljanje, obradu i odlaganja otpada koji bi trebao biti gotov do 2014. godine.


Podijeli: Facebook Twiter