Pula: Žele konačno uređenje Trga kralja Tomislava

Neuglednu površinu kraljevskog imena očekuju bolji dani
Neuglednu površinu kraljevskog imena očekuju bolji dani

Grad Pula i Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu pokrenuli su konačno postupak uređenja Trga kralja Tomislava, odnosno zapuštene prašnjave površine u srcu Verude. Od stanovnika tog područja zatražili su da da ispune anketni upitnik o stanju prostora, njegovim korisnicima te željama, zahtjevima i očekivanjima. Što doista misle neki od stanovnika tog dijela grada saznali smo ubrzo po dolasku na Verudu.

- Što mislim o uređenju Trga kralja Tomislava? Ha, o ovom smetlištu mislite!?! Mislim da kada nemaju što raditi, dođu ovdje mjeriti i premjeravati, a potom se ništa ne dogodi, kaže nam Marija Galešić, stanovnica zgrade koja gleda na Trg kralja Tomislava od 1972., dakle otkad je zgrada sagrađena.

Već rezignirano sliježući ramenima kaže da ne vjeruje da će se ikada to područje urediti, a ako ju se već pita, tada bi željela da to bude park.

- Sada je to javni pseći WC. Moja su se djeca igrala ovdje dok je bila poljana, a sada su tu dominaciju preuzeli psi i njihovi vlasnici, a djeca su izgurana na pločnik. Moji se unuci i danas igraju na pločniku, a ovo je, možete slobodno napisati, pseći park, govori nam Galešić u odlasku.

Na obližnjoj zelenoj tržnici zatječemo društvo koje je, kako su nam rekli, "djeca Verude". Odrasli su upravo na dijelu koje se danas zove Trg kralja Tomislava. Igor i Leopold Ostružnjak, Marino Zdravlje i Elda Tromboni pričaju nam kako su na Verudi od 1947. godine i da su nekada na tom mjestu bili vrtovi u kojima su na putu do škole - koja je bila u današnjoj vili Matildi - jeli jagode i šljive.

- Kroz te se vrtove protezala staza kojom smo mi išli u školu, prva tri razreda na talijanskom jeziku. A znate čiji su to bili vrtovi? Tadašnje vojne bolnice, a kod Doma mladosti bile su dvije velike bare pa su tom vodom zalijevali te vrtove. Dok nisu 70-ih godina izgradili ove bezlične zgradurine, ovdje je bila i površina gdje smo igrali nogomet, a naprijed, prema hotelu Puli bila je streljana iza koje su bili teniski tereni. Bilo je lijepo ovdje, rekao nam je Zdravlje.

U obilasku srećemo i Vesnu Brnabić koja je, kaže, stanarka ovog dijela grada već 18 godina. Dodaje da se već uključila u anketiranje koje provodi Grad, a sve u cilju da se napokon riješi ovaj dio Verude.

- To je rak-rana svim stanarima ovog dijela grada. Ne mogu pošteno ni prozore otvoriti jer se stan odmah napuni prašine. Osim toga, tu su i stariji ljudi pa nerijetko imaju problema s disanjem. S druge strane, kada je kišni period, ovdje se stvaraju bazeni, možete gotovo plivati u njima. Ponekad znaju biti duboki i dosezati ljudima iznad koljena. Svaka vlast obećavala je uređenje ovog dijela grada, ali ništa od toga. Sramota što je ovo prava kaldrma. Mislim, a to sam napisala i u anketnom listiću, da bi ovdje trebao biti park, zelena površina u svakom slučaju, ustvrdila je na kraju Brnabić. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter