Pula zbog vladine reforme gubi oko 27 milijuna kuna

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Gradski proračun za sljedeću godinu, koji je u izradi i trebao bi se naći na vijećničkim klupama do sredine prosinca ostat će siromašniji za oko 27 milijuna kuna. Razlog su reforme koje Vlada Republike Hrvatske namjerava uvesti na poreze na dohodak od 1. siječnja sljedeće godine. To je, otprilike, jednak postotak gradskog proračuna kao i u drugim hrvatskim gradovima čiji su gradonačelnici nedavno javno uputili alarmantni apel Vladi.

Nedavnim rebalansom ovogodišnjeg proračuna s gotovo 366 milijuna kuna smanjen je na 344,6 milijuna kuna, odnosno 5,81 posto, a kao razlog su navedeni manji prihodi od komunalne naknade i prodaje zemljišta, odnosno prihodi upravo od poreza na dohodak. Kada se tome pridoda i najavljeno dodatno smanjenje prihoda od poreza na dohodak uslijed vladinih poreznih reformi, jasno je da će "škare" itekako raditi.

- U startu želim reći da ovu poreznu reformu smatram socijalno nepravednom i smatram da će nažalost doprinijeti dodatnom socijalnom raslojavanju društva, gdje će oni siromašniji i s nižim primanjima biti još siromašniji, a oni bogati i s visokim prihodima još bogatiji.

Primjerice, smanjenjem PDV-a, svi bi podjednako bili "na dobitku", dok se ovom najavljenom reformom radnicima s nižim primanjima plaća uvećava za 50-60 kuna mjesečno, dok će oni sa visokim prihodima imati i tisuću kuna veću mjesečnu plaću, smatra gradonačelnik Boris Miletić

Pojašnjava što to konkretno znači za Grad Pulu i njen proračun, kaže da se na temelju navedene reforme očekuje umanjenje prihoda lokalne zajednice u visini jedne četvrtine izvornih prihoda, dok se kompenzacijskim mjerama može očekivati povrat do sedam posto.

- Jednostavnim rječnikom to bi značilo da se na 100 kuna izvornih prihoda lokalne zajednice, reformom gubi do 25 kuna, a kompenzacijskim mjerama možemo očekivati povrat od 7 kuna, što u konačnici znači da neto gubitak iznosi oko 16 posto izvornih prihoda. U apsolutnom iznosu procjenjujemo da će Grad Pula izgubiti oko 27 milijuna kuna, što je, primjera radi, cijena izgradnje tri nova dječja vrtića Zvjezdice u Šijani.

No, u ovom slučaju nije presudno koliko će lokalna zajednica izgubiti prihoda, već je bitno da će za taj iznos umanjenja proračuna lokalnih zajednica biti zakinuti upravo građani kroz programe i usluge koji se financiraju iz proračuna. Zato držim da će građani s nižim primanjima biti dodatno zakinuti jer će neto efekt porezne reforme za njih u konačnici biti gubitak, a ne boljitak, kaže Miletić.

Prema informacijama, Grad Pula pokušat će zadržati što više socijalnih programa i ta stavka proračuna vjerojatno će doživjeti najmanje rezanja. Program komunalne gradnje i održavanja, pak, također bi mogao proći s ne toliko drastičnim promjenama jer se financira namjenskim sredstvima proračuna, iz komunalnih doprinosa i naknade. Međutim, svi drugi odjeli pretrpjet će rezove jer, kaže nam gradonačelnik, ne može se ovako velik iznos uzeti samo s jednog mjesta.

S obzirom da će gradska blagajna u 2015. godini biti značajno tanja gradonačelnik najavljuje da će posljedice Vladine porezne reforme za općine, gradove i županije, značiti neophodno poduzimanje niza mjera da bi se održao uravnotežen proračun, odnosno, da bi rashodi bili balansirani s prihodima. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter