Pula: Zbog spornih dimnjaka bez prirodnog plina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javnosti su poznati problemi stanara zgrade na adresi Veruda 17  koji su se zbog nalaza o neispravnim dimovodima, zbog čega se ne mogu priključiti na prirodni plin, žalili i nadležnom ministarstvu, koje im je dalo za pravo. No, dimnjačarska služba Herculanee se ne da i ne želi ih još uvijek priključiti na novi energent. U međuvremenu su ministarstvu dostavili nove nalaze te očekuju očitovanje.

U istoj su situaciji i stanari nebodera na S krivini (Kamenjak 3) gdje se korištenje prirodnog plina za grijanje dozvoljava tek trima domaćinstvima po vertikali. Problem s korištenjem prirodnog plina imaju i stanari tri zgrade u Viškoj ulici kao i zgrade poznate kao "Crvenkapica" u Šijani te mnogih drugih višestambenih zgrada u Puli čiji dimovodi (odjednom) ne odgovaraju prirodnom plinu.

Stoga novi energent koristi tek od pet do 20 posto nekadašnjih potrošača gradskog plina u tim zgradama. Sve su učestalije i pritužbe stanara koji tvrde da su godinama redovito održavali dimovode, plaćali preglede dimnjačarima, a u konačnici skupo platili i plinofikaciju, ali još uvijek ne mogu koristiti novi energent. Ne čudi stoga da su se mnogi prebacili na električne bojlere, dok za kuhanje koriste plinske boce.

Direktor Plinare Dean Kocijančić navodi da su, kao distributeri plina, dužni prije puštanja samog plina, zatražiti potvrdu o ispravnosti plinske instalacije uključujući i dimnjake.

- Ulaskom Hrvatske u EU u znatnoj su se mjeri podigli kriteriji i uvjeti priključenja plinskih trošila na zajednički dimovod pa će se više od 11 tisuća kućanstava na području Pule trebati prilagoditi važećim propisima. No, sve je to radi njihove sigurnosti i sprječavanja mogućih nesreća, ističe direktor Kocijančić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter