Pula: Zbog pješačenja zatvorene prometnice

Prijave su od 8.30 do 9.30 sati, a prvih 400 dobivaju marame (M. ANGELINI)
Prijave su od 8.30 do 9.30 sati, a prvih 400 dobivaju marame (M. ANGELINI)

U sklopu "Proljeća u Šijanskoj šumi" danas će se obilježiti Međunarodni dan obitelji. Klub rekreativaca u prirodi organizira u 8 sati pješačenje stazom "Zec - Ciklama". U 11 sati započet će mountain bike utrka u organizaciji Adrenalina kluba za školarce od  prvog do osmog razreda.

Obiteljske igre

Poslijepodnevni program počinje u 15 sati kada će najmlađi moći jahati konje uz pratnju članova konjičkog kluba Istra, a ostali će moći odigrati partiju šaha uz šahovski klub Pula. Društvo Naša djeca organizira malu radionicu plesa, a Udruga kineziologa Pule poziva obitelji na druženje uz igre "kuhano jaje", "vezana noga", "skijaško trčanje", "mačke i miševi". Cilj nije pobjeda niti osvajanje bodova, već suradnja, koordinacija, pomaganje i uživanje u prirodi, a svako će dijete, bez obzira na ishod igara, dobiti prigodni originalni dar. Za dobru zabavu i puno smijeha zadužen je Klaun Marek. Potom će uslijediti plesni program djevojaka iz Cool stepa i nastup gimnastičarki iz kluba Gazela.

Ovog vikenda za siguran boravak u prirodi zadužena je mladež Crvenog križa, a zahvaljujući sponzoriranom programu DM-a svi zainteresirani će moći obaviti i besplatni dermatološki pregleda kože.

Degustacija zdrave hrane

Sutra u 10 sati ispred Arene kreće zdravstveno-rekreativna manifestacija "Hoditi i zdravi biti - La salute viene camminando" u organizaciji Grada Pule, Istarske županije i sportsko-rekreativne udruge Infinitus. S obzirom da manifestacija predviđa kružnu šetnju kroz centar grada Pule, za potrebe organizacije i provedbe manifestacije, u vremenu od 10 do 12 sati privremeno će biti zabranjeno prometovanje u Istarskoj, Flavijevskoj, Ulici Starih Statuta, Rivom, Dobrilinoj i Dalmatinovoj ulici, na Narodnom trgu,  Flanatičkoj ulici, Ulici Giardini uz start i cilj ispred Arene.

Nakon rekreativnog hodanja druženje se nastavlja u pulskoj Areni. Građani i građanke će tako u sklopu manifestacije imati mogućnost mjerenja tlaka, šećera, indeksa tjelesne mase te savjetovanja sa stručnjacima iz područja zdravstva, ali i upoznati se s postojećim preventivnim programima i projektima, kao npr. sa županijskim EU projektom "Love your heart". Zainteresirani će u šatoru Istarskih domova zdravlja imati priliku vidjeti uživo i palpirati tumore dojke na modelu. Tu će biti i vozilo Službe za hitnu medicinu koje će biti slobodno za razgledavanje i upoznavanje s tehnikama pružanja prve pomoći. Također, Klub rekreativaca u prirodi - KRUPP ovom će prilikom podijeliti knjige Save Ilića i Maria Peruška pod nazivom "Hodajmo za zdravlje". Osim toga, sudionici će moći degustirati zdrave specijalitete koje će pripremiti učenici-kuhari Škole za odgoj i obrazovanje u sklopu aktivnosti projekta "Kuham zdravo - jedem zdravo".

Sudjeluju Istarski domovi zdravlja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Opća bolnica Pula, Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" Rovinj, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, Zdravi grad Pula, Zdravi grad Labin, Medicinska škola Pula, Strukovna škola Pula, Škola za odgoj i obrazovanje, Centar za rehabilitaciju Down centar Pula, Zdravi gradovi, Dijabetička udruga Istarske županije, Klub rekreativaca u prirodi - KRUPP, Volonterski centar Istra, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Društvo Crvenog križa Istarske županije. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter