Pula: Zbog dimnjaka ne mogu do prirodnog plina

Dimnjačari moraju dati potvrdu da su dimnjaci ispravni (M. ANGELINI/arhiva)
Dimnjačari moraju dati potvrdu da su dimnjaci ispravni (M. ANGELINI/arhiva)

Početak je sezone grijanja i svi intenzivno razmišljaju o najjeftinijoj varijanti. Puljanima se već nekoliko godina nudi mogućnost prirodnog plina kao jeftinog i ekološki prihvatljivog energenta.

No, prelazak na novi energent u praksi ne prolazi uvijek lako, kao što je to slučaj višestambene zgrade na adresi Veruda 17.

Po riječima predstavnika stanara te zgrade Vladimira Filipovića, tijekom prilagodbe zgrade na prirodni plin najprije im je rečeno da moraju mijenjati cjevovod, ali uspjeli su dokazati da to nije potrebno jer su cijevi dobre. No, onda su počeli problemi s dimnjacima.

- Iako su tvrdili da ne odgovaraju, to nije točno. Prirodni plin je energent kojeg se troši upola manje jer ima veću kalorijsku vrijednost, što znači da ima i manje dima. Ako su 40 godina dimnjaci ispravni, u funkciji i pregledavani, nema potrebe da i dalje ne bude tako. Onda su se onda uhvatili EU-direktiva o broju potrošača spojenih na jedan dimovod.

Stoga smo se obratili Ministarstvu graditeljstva koje nam je dalo za pravo, i to nakon što su i oni konzultirali MUP i inspekcijsku službu u Zagrebu. Važno je naglasiti da su oni ustvrdili i da ovdje nije riječ o promjeni vrste goriva, jer su naši dimnjaci plinski, ustvrdio je Filipović.

Pojašnjenje smo potražili i od direktora Herculanee Igora Starog koji nam je potvrdio da se u praksi često događa da dimnjaci i dimovodni kanali koji su godinama redovno održavani, danas jednostavno više ne vrijede.

- Ne može se tolerirati do desetak priključenih korisnika po dimovodnom kanalu koje su građani tijekom godina spojili na dimovod, a bez pozitivnog nalaza dimnjačarske službe, prvenstveno zbog zaštite sigurnosti građana. Kada se nezgoda dogodi onda je već kasno, ističe direktor Stari. (S. ZRINIĆ TEREVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter