Pula: Zbog bujice zaplivao trezor Zagrebačke banke

U banci se pribojavaju novih kiša (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
U banci se pribojavaju novih kiša (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Višednevne kiše koje su proteklih dana izazvale podosta poplava i plavljenja nisu "okrznule" samo periferiju Pule već i neke značajne objekte. Tako je pod velikom količinom oborina stradao i novouređeni prostor poslovnice Zagrebačke banke u Šijani, u zgradi Arube uređen prije dva, tri mjeseca. ZABA je, naime, nedavno preuredila ovu poslovnicu, kako u prizemlju zgrade, tako i podrumu gdje je smjestila trezor, u kojem je voda, tijekom obilnih kiša, dosezala i do koljena.

Novac, saznajemo, nije bio ugrožen, no, novčano poslovanje je bilo onemogućeno pa je poslovnica dva-tri dana bila zatvorena. Vatrogasci su ispumpavali naplavljenu vodu, dok su dežurne službe pokušavale ispitati odakle se voda slijeva u prostoriju.

- Zbog većih oborina 2. i 5. veljače poplavljeni su podrumski poslovni prostori Zagrebačke banke na Šijanskoj cesti. Odmah je zatražena intervencija vatrogasne službe te smo poduzeli hitne mjere da bismo otklonili posljedice nastale štete. Kako nisu bili zadovoljeni svi tehnički uvjeti koji bi osigurali rad s klijentima, morali smo u potpunosti zatvoriti poslovnicu za klijente od 5. do 7. veljače.

No, osigurali smo nesmetano poslovanje Zagrebačke banke za naše klijente u Puli, odgovaraju nam iz Odnosa s medijima Zagrebačke banke, te poručuju da je još u tijeku očevid stručnih službi koji će procijeniti nastalu štetu, a o problemu je ZABA obavijestila i nadležne gradske službe te Hrvatske ceste da bi se poduzele što hitnije mjere da se na dugoročan i kvalitetan način onemoguće ovakve i slične situacije.

- Naime, s postojećim sustavom odvodnje i tokova vode, uslijed promjene konfiguracije terena uslijed izgradnje obližnjeg kružnog toka, opasnost od nove poplave je vrlo izgledna kod prvih sličnih novih oborina, smatraju iz Odnosa s medijima Zagrebačke banke.

Kako smo neslužbeno čuli, zgrada Arube posjeduje pet podzemnih pumpi koje izbacuju vodu, a problem je nastao kada se gradio novi kružni tok na ulazu u grad u Šijani.

Naime, prema istim informacijama, oborinska odvodnja novog rotora usmjerena je tada prema zgradi Arube pa je to dovelo do dotoka mulja i prljavštine u pumpe od kojih su se tri, od pet, zaštopale i onesposobile ih, što je uzrokovalo plavljenje trezora. Međutim, ispitivanja i snimanja pokazala su ipak da to nije točno. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter