Pula: Zauzdan prijeteci balkon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buduci da u posljednjih godinu dana sa starih pulskih zgrada, uslijed nebrige njihovih suvlasnika, sve cešce otpadaju komadi fasada, nerijetko i balkona, slika na Giardinima na broju 4, gdje je drvenim gredama ojacan balkon iznad ulaza u zgradu, privukla je pažnju Puljana.

Kako smo saznali u Kanyju, koji je upravitelj zgrade, uocene su pukotine na balkonu te je on odmah osiguran da se ne bi urušio.

- Vec imamo ponudu ovlaštenog izvodaca koji je vezan za konzervatore. Sanaciju cemo poceti nakon izrade elaborata, rekao nam je Tomislav Kani, direktor Kanyja, koji se skrbi o zgradi na Giardinima.

Valja podsjetiti da prica o pulskim balkonima i nije tako bezazlena. Lani je u Dalmatinovoj ulici 1 pao dio fasade i balkona te umalo pogodio dijete i majku koji su onuda prolazili. Uslijed obilnih kiša, malo prije tog incidenta, raspala se i fasada u Scalierovoj ulici, zbog cega su intervenirali i vatrogasci te otukli preostale komade.

Sredinom studenog 2009. sa zgrade u Marulicevoj 9 najprije je s balkona pala dekoracija u obliku lavlje glave, a potom i dio balkona.

Krajem ožujka 2009. padali su dijelovi fasade sa zgrade u Tršcanskoj 4, a pocetkom svibnja 2010. u istoj ulici, na broju 7, dogodila se i ozbiljna nesreca kada je teže ozlijedena Puljanka koja je s treceg kata i visine od osam metara pala skupa s balkonom.

Ne manje važni su i incidenti otpadanja dijelova fasada. Vjerojatno najmasovnija pojava koja se u Puli dogodila u samo jednom danu zabilježena je u prosincu 2010. kada su se pod naletom jakog vjetra razletjele fasade u Amfiteatarskoj, Budicinovoj, Karlovackoj i Dalmatinovoj.


Podijeli: Facebook Twiter