Pula: Zatvaraju se ispusti kanalizacije u more

snimio G. ROJNIĆ
snimio G. ROJNIĆ

Izgradnja obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž pulske rive i u Flaciusovoj ulici u najzahtjevnijoj je fazi. Izvođač radova već je položio oko 180 metara cijevi obalnog kolektora, a u nastavku rive traje izgradnja zaštite građevinske jame. Sada se, pak, stiglo i do dijela rive na kojem je najveći broj kanalizacijskih ispusta u Pulski zaljev, koji ga zagađuju već cijelo stoljeće, a zbog čega je zapravo i počela izgradnja novog kanalizacijskog sustava.

Nakon što su izgrađeni novi šahtovi, ispumpano more iz rova te zatvoreni ispusti, postavljena je podloga na koju se polažu cijevi i spojevi novog obalnog kolektora. Otpadne vode trenutno istječu u građevinsku jamu, ali je pumpe izbacuju pa izvođači bez poteškoća grade novi kolektor.

Cijeli bi projekt, po dosad izvedenim radovima i optimističnim prognozama, mogao biti okončan i prije zadanog roka, a to je 31. srpnja 2013.

S druge strane, u Flaciusovoj ulici izvođači radova odradili su već 80 posto zaštite građevinske jame, odnosno zgotovili je u trećini duljine od upravne zgrade brodogradilišta Uljanik do raskrižja Flaciusove i bulevara. Preostaje njena izrada još samo u posljednjem sektoru, od zgrade Pošte do bulevara. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter