Pula: "Zaštitnica" Portarate na restauraciji

snimio M. ANGELINI/arhiva
snimio M. ANGELINI/arhiva

Malo tko u svakodnevnoj žurbi podigne pogled prema derutnim pulskim fasadama, a kamoli vrhovima zgrada u starogradskoj jezgri.

Promaknut će tako mnogima da se na Portarati pored Zlatnih vrata, točnije iznad popularnog Uliksa i kipa Jamesa Joycea na Usponu sv. Stjepana, na vrhu zgrade nalazi kip u stilu grčke božice Atene koja zaštitnički vlada Portaratom s tog austrougarskog žutog zdanja.

Po povijesnim podacima, zgrada je nekada nakratko bila Joyceov dom. No, kip božice stajao je i prije Joycea, ponosno s visoka promatrajući prolaznike.

Zub vremena nije ga, nažalost, zaobišao pa je tvrtka Castrum, upravitelj zgrade, odlučila skinuti kip, obnoviti ga i vratiti mu sjaj. Time će se riješiti i sigurnosni problem, jer se pojavila bojazan da bi kip zbog narušene statike mogao pasti s vrha zgrade. Konzervatorski odjel dao je dozvolu da se kip restaurira.

- Za skidanje i restauraciju skulpture ovlašten je Hrvatski restauratorski zavod iz Zagreba, čiju je ponudu Grad prihvatio. Obnovu će u cijelosti financirati Grad Pula. Radovi će trajati otprilike mjesec dana, a o tome su obaviješteni i svi suvlasnici stambene zgrade, piše gradski Odjel za odnose s javnošću. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter