Pula: Zaređena četiri nova đakona

Zaređena četiri nova đakona (N. LAZAREVIĆ)
Zaređena četiri nova đakona (N. LAZAREVIĆ)

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u subotu su zaređena četiri nova đakona - Josip Mašina iz Zadra, Matteo Baccani iz Firenze (Italija), Anton Pernat iz Bora (Srbija) te Pablo Josue Rubio Barcia iz Valencie (Španjolska). Bogoslovi su to pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa "Redemptoris Mater" koji su primili red đakonata po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. Dražena Kutleše.

U prepunoj katedrali, u prigodnoj homiliji, biskup je istaknuo da se radi o posebnom danu, uputivši novim đakonima nekoliko smjernica i svojevrsnih savjeta, osvrnuvši se pritom na Petrovu poslanicu, kazavši im da čuvaju jedinstvo sa Svetim Ocem.

- U pojedinim trenutcima će biti teško, rekao je biskup, posebno onda kada u okolini čuju različite "glasove" protivne Crkvi i Crkvenom nauku stoga je važno sačuvati jedinstvo.

- Kao osobe sa visokom teološkom izobrazbom, trebate znati i obrazložiti zašto vjerujete u Boga, a to znanje podgrijavati iskrenom molitvom. Samo tako ćete poruku prenijeti vjernicima, kazao je biskup.

Kao još jednu karakteristiku dobrih đakona, a kasnije eventualno svećenika, biskup je izdvojio i blagost, potičući zaređene đakone da budu blagi, napominjući da "koliko putova ima prema Bogu, toliko ima ljudi, te da ne sprječavaju nekog da na svoj način dođe do Boga".

Poručio im je da budu razboriti, kazavši im da sve što govore, moraju potkrijepiti argumentima, a da je najveći argument vlastiti način života. Ako živite kako govorite, rekao im je biskup, to će biti prepoznato. Da bi među ljude pronijeli Evanđelje, potrebno ga je ne samo naviještati, nego živjeti. Neka vam molitva bude hrana duše, poručio je biskup ređenicima. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter