Pula: Zapušteni izlozi sada s motivima prirode

Osvježen prostor u Carrarinoj (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Osvježen prostor u Carrarinoj (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Nakon što je Grad započeo kampanju protiv nelegalnog plakatiranja lijepljenjem prigodnih obavijesti s natpisom "Učinimo grad ljepšim", dosjetio se još jednom načinu da spriječi ružno lijepljenje i preljepljivanje plakata.

Valja napomenuti da se taj pravi rat plakatima odvijao na izlozima zatvorenih poslovnih prostora, kojih je puno, pogotovo zimi, ali i po kutijama za struju, autobusnim nadstrešnicama ili zidovima. Sada je primjerom u Carrarinoj ulici pokazao kako će to ubuduće izgledati. Nekadašnji Krigla pub u cijelosti je prelijepljen predivnom slikom prirode.

- U planovima je Grada nastaviti taj postupak i na drugim gradskim prostorima, najprije u užem centru, a potom ćemo to širiti i prema drugim gradskim četvrtima. Ono što valja izdvojiti jest činjenica da se naljepnica s motivom proteže po cijelom, a ne samo dijelu izloga formata A4, kakvi su dosad gradski plakati bili, rekao nam je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić.

Dodao je da je dugoročna strategija da grad bude uredniji i čišći, zbog čega su pozvali na razgovor sve one koji su dosad lijepili svoje plakate na mjesta na koja nisu smjeli da bi im ukazali kako će ih se ubuduće ozbiljno kazniti.

- Nama nije cilj kažnjavanje, već, kao što sam rekao, uredan i čist grad, a divlje plakatiranje bilo je izmaklo kontroli. Stoga smo i krenuli s ovim projektom. No, da bi nastavili s njim, potrebno je najprije popisati sve gradske poslovne prostore koji su duže vrijeme zatvoreni i za sada nema naznaka da bi ih netko uskoro mogao uzeti u najam.

Potom će se krenuti s ciljanom izradom plakata i to ne samo s ovim motivom trave, već s četiri različita, ali će svi imati neki motiv iz prirode, pojasnio nam je Matić te dodao da postoje neki poslovni prostori koji su blizu glavnih gradskih pješačkih pravaca i kao takvi atraktivni, ali da je kriza jednostavno učinila svoje i ne nalaze zakupce.

Da ne bi nagrđivali gradsko središte oblijepit će se lijepim slikama. Također, dodao je, neki poslovni prostori su u vlasništvu privatnih osoba i na takve ne mogu utjecati, dok su treći u vlasništvu države, odnosno raznih ministarstava, i njih se nastoji barem čistiti. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter