Pula: Zapalio se dimnjak

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U požaru dimnjaka u stanu na prvom katu zgrade u Zadarskoj ulici u Puli jučer na sreću nitko nije ozlijeđen a nije nastala ni materijalna šteta.

PU istarska izvijestila je da je o požaru dimnjaka u stanu 56-godišnje Puljanke dojavu zaprimila oko 15.30 sati te da je utvrđeno da se dimnjak zapalio nakon loženja vatre u peći. Požar su ugasili djelatnici JVP-a Pula u 16.30 sati. a policijski službenici utvrđuju okolnosti zapaljenja dimnjaka.

S hladnijim danima i u sezoni grijanja u stambenim, poslovnim i gospodarskim prostorima povećana je opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Da bi se izbjegli tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Barem jednom godišnje nužno je da ovlaštene i stručne osobe obave redoviti pregled dimnjaka dok se izvanredni pregled treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Policija savjetuje da se u kućištima za gorivo ne pale kruti energenti, kao i da se pri korištenju peći ili kamina uklone sve lako zapaljive stvari.

Očišćeni pepeo također može izazvati požar i nakon 24 sata te se stoga savjetuje da ga se, dok je vruć, ne baca u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Građanima koji imaju "centralno grijanje" preporuča se provjera cijelog sustava a onima što se griju pećima na ulje savjetuje se da se tople peći ne uključuju ponovno sve dok se potpuno ne ohlade. Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne bi se smjelo koristiti u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali. Ukoliko se u prostoriji osjeti kiselkasti miris potrebno je odmah isključiti plin.

Dimnjačare je potrebno smjesta pozvati ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'', kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, odnosno  vlaže, jer je moguće je da se radi o povratu dimnih plinova. Ako se pak u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s urušavanjem ili zaštopanošću dimnjaka. (M. Ko.)


Podijeli: Facebook Twiter