Pula: Zakupci moraju prijaviti porezni status

Grad će razmotriti kako pomoći zakupcima (B. P.)
Grad će razmotriti kako pomoći zakupcima (B. P.)

Grad Pula pozvao je zakupnike poslovnih prostora koji nisu u sustavu PDV-a da o svom poreznom statusu obavijeste Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu Grada Pule da bi im se privremeno olakšao zakonom nametnuti dodatni trošak. Primjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost, koji su stupili na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, Grad Pula je od 1. siječnja 2014. godine postao obveznik poreza na dodanu vrijednost, nakon čega je na iznos ugovorenih zakupnina obračunat PDV po stopi od 25 posto.

Svjesni činjenice da zakupcima koji nisu u sustavu PDV-a porast cijene zakupnine može predstavljati povećani i neplanirani trošak, Grad Pula, uvažavajući probleme u poslovanju većine zakupnika, poziva te zakupnike da bi prikupili sve relevantne informacije o njihovom broju i statusu te razmotrili moguća rješenja kojima bi im se privremeno olakšao dodatni trošak.

- Nakon prikupljanja podataka o statusu zakupaca koji nisu u sustavu PDV-a, a radi uvažavanja povećanih troškova u vrijeme krizne gospodarske situacije, Grad će analizirati prikupljene podatke i na temelju njih razmotriti najadekvatnija rješenja koja bi zakupcima privremeno olakšala poslovanje, kažu iz Odjela za financije.

Zakupci informacije o svom statusu mogu dostaviti u Upravni odjel za komunalni sustav i imovinu, Odsjek za upravljanje imovinom putem e-maila: [email protected] ili [email protected], pisanim putem na adresu Trg Forum 2, a više informacija mogu dobiti i pozivom na broj telefona 371-831.

Kako ističu u Gradu, uvođenje PDV-a na iznos zakupnine neće povećati trošak zakupa onim zakupnicima koji kao obveznici PDV-a imaju pravo na povrat plaćenog poreza, no zakupci koji na svoje usluge ne zaračunavaju PDV nemaju tu mogućnost, čime im se trošak obračunate zakupnine posljedično povećava za 25 posto.

Iz Grada još podsjećaju da nisu oni donijeli odluku o povećanju cijena zakupnine, već je ona rezultat primjene novih zakonskih propisa o čemu je uz račun za siječanj svim zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu Grada dostavljena i pisana obavijest. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter