"Pula zajedno" za veće ovlasti mjesnih odbora

Dragica Pršo, Danijel Ferić, Silvano Hrelja i Dejan Janković (D. ŠTIFANIĆ)
Dragica Pršo, Danijel Ferić, Silvano Hrelja i Dejan Janković (D. ŠTIFANIĆ)

"Pula zajedno" naziv je koalicije koju su predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, predsjednik pulskog SDSS-a Dejan Janković i predsjednica pulskog ORaH-a Dragica Pršo predstavili na konferenciji za novinare uoči izbora, predviđenih za 31. siječnja, za vijeća pulskih mjesnih odbora. Ujedno su čelnici ove četiri stranke potvrdili da će ova koalicija izaći zajedno i na naredne lokalne izbore 2017. godine, a namjeravaju joj uskoro priključiti i druge partnere.

Zajedno i na lokalne izbore uz dodatne partnere

- Mjesni odbori najbliži su građanima. Cilj nam je da građani imaju što veću ulogu u odlučivanju, participiraju u odlukama. Potrebno je decentralizirati sredstva iz gradskog proračuna da bi mjesni odbori imali veće ovlasti. Ova koalicija želi stvari u Puli poboljšati jer trenutno mjesni odbori nemaju ulogu koju bi trebali imati.

Profitiraju samo mjesni odbori gdje je IDS na vlasti, inicijative ostalih ne nailaze na razumijevanje. Ova koalicija će se zalagati za manji prirez građana, smanjenje komunalnog doprinosa poduzetnicima jer u Puli se premalo investira. Jednako tako cilj nam je riješiti problem plavljenja, rekao je u uvodu Ferić, s kojim se složio i Hrelja napomenuvši da su trenutno mjesni odbori zapostavljeni iako bi trebali biti prva razina djelovanja prema građanima.

Predsjednik HSU-a smatra da bi u mjesnim odborima trebali sjediti novi političari koji će svojim susjedima stvoriti kvalitetne uvjete za življenje, pogotovo jer su neki pulski mjesni odbori veći od mnogih istarskih općina koje imaju svoj budžet.

- Znali bi mjesni odbori itekako raspolagati resursima kad bi ih imali, jer oni najbolje znaju što građanima u nekom kvartu nedostaje i što je potrebno za razvoj tih dijelova grada. U tom smjeru, svi zajedno, možemo nešto učiniti jer samo od sebe neće doći ako se ne borimo za svoje mjesne odbore. Građani trebaju preuzeti inicijativu. Pula zaslužuje i "umivanje" fasada jer grad djeluje i za najljepših dana sumorno, a prometnice i trgovi su nam devastirani, rekao je Hrelja koji je najavio borbu i za više sadržaja za umirovljenike.

Smanjenje cijene vrtića i besplatni udžbenici

Janković je, pak, istaknuo da će se zalagati za izgradnju bazena za sve građane i to 50-metarskog na lokaciji koju će izabrati građani te da će se pozabaviti uređenjem oronulih pulskih kupališta i boljoj suradnji vijeća nacionalnih manjina s mjesnim odborima. Predsjednica pulskog ORaH-a je također najavila promjenu situacije u gradu za koju smatra da nije najbolja, a prvi korak k poboljšanju smatra decentralizaciju i pravedniju raspodjelu gradskog proračuna u interesu građana.

- Namjera je smanjiti cijenu vrtića, izjednačiti gradske i privatne vrtiće, omogućiti besplatne udžbenike i prijevoz za školarce te osigurati da Muzil bude dostupan svima, zaključila je Pršo. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter