Pula za vikend puna rubina, safira, topaza, opala…

Posjetitelje Mineral Expoa očekuje raznovrsna ponuda (M. ANGELINI/arhiva)
Posjetitelje Mineral Expoa očekuje raznovrsna ponuda (M. ANGELINI/arhiva)

Međunarodni sajam dragog i poludragog kamenja Mineral Expo ove se godine održava po sedmi put, u pulskom Domu hrvatskih branitelja 5. i 6. listopada. Posjetiteljima će biti predstavljene mineralogija i paleontologija, a sudjelovat će izlagači iz zemlje i inozemstva.

Posjetitelji će moći razgledati i kupiti po posebno povoljnim cijenama neobrađene minerale iz cijelog svijeta, originalne fosile, ukrasne i upotrebne predmete izrađene od poludragog kamenja te odabrati nakit izrađen od dragog i poludragog kamenja, jantara, koralja i bisera.

Od dragog kamenja u ponudi će biti brušeni rubini, safiri, turmalini, topazi te opali iz Australije i Etiopije, a za zahtjevnije kupce tu će biti i unikatnog, ručno izrađenog nakita. Posebnost ovogodišnjeg programa bit će izložba slovenske umjetnice, koja će predstaviti nakit izrađen od dragog kamenja iz Perua.

Za ljubitelje i sakupljače neobrađenih minerala bit će mnogo vrijednih različitih minerala iz cijelog svijeta: neobrađeni minerali iz rudnika Trepča na Kosovu, kreševski citrin i hijalofan kvarc iz rudnika Kreševo u Bosni i Hercegovini, zeoliti iz Indije, ametisti, ahati i kvarc iz Brazila…

Moći će se razgledati i originalni fosili izumrlih životinja: trilobiti starosti 580 milijuna godina, amoniti stari 85 milijuna godina, zubi dinosaurusa, glava krokodila, dijelovi mamutovih kljova, zubi izumrle vrste morskog psa i fosili drveta.

Po prvi puta posjetitelji u Puli će moći pogledati i pravu muzejsku poslasticu – komad jantara težine 320 karata, u kojem su ostali potpuno sačuvani ostaci više od stotine različitih insekta.

Posjetitelji koje zanima liječenje kristalima imati će priliku razgovarati s nekoliko domaćih i stranih kristaloterapeuta, a najavljena je i velika ponuda zanimljive literature.

Na sajmu će biti predstavljeni orgoniti i orgonski uređaji čije su komponente i različiti minerali. Organizatori festivala napominju da se na sajmu mogu koristiti usluge verificiranog gemologa te obaviti analiza i procjena vrijednosti nakita. Za posebno vrijedne komade dragog kamenja koje će posjetitelji donositi na sajam gemolog će moći izdavati kategorizaciju s pripadajućim cerifikatom. Provjeru autentičnosti radit će verificirani gemolog Neven Miculinić sa diplomom Azijskog instituta za gemolološke znanosti iz Bangkoka.

Vrata sajma u DHB-u otvorena su u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati, a ulaz je besplatan. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter