Pula za POS namijenila milijun eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom o prijenosu prava vlasništva u korist državne Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) nad katastarskom cesticom površine 583 cetvorna metra Grad Pula zaokružio je cjelinu zemljišta, što je bio preduvjet za realizaciju programa u kojem ce se graditi stambene zgrade poticajne stanogradnje (POS).

Vrijednost posljednje prepisane parcele iznosi 72,7 tisuca eura, odnosno 124,8 eura po cetvornom metru, kao i u slucaju vec do sada ustupljenih cestica, a APN ce ih Gradu isplatiti pet godina nakon prodaje stanova.

Tom se odlukom utvrdila ukupna površina gradevinskog zemljišta koje Grad osigurava za izgradnju POS-ovih stanova, kao i naknada za ustupljeno zemljište. Rijec je o 4.121 cetvornom metru gradevinskog zemljišta uz naknadu od 514 tisuca eura, odnosno vec spomenutih 124,8 eura po kvadratu. Taj je iznos 20 posto manji od realne cijene gradevinskog zemljišta na tom podrucju, a na umanjenje vrijednosti Grad se odlucio da bi u konacnici smanjio cijenu cetvornog metra stanova koji ce se izgraditi.

Na ovu odluku nadovezuje se i odluka o definiranoj visini naknade za opremanje komunalne infrastrukture i pripadajucih troškova za potrebe gradevina iz POS-ovog programa. Ukupni troškovi opremanja komunalnom infrastrukturom iznose 509.516,76 eura, što je 117,45 eura po kvadratnom metru.

Ukupna vrijednost koju je Grad, dakle, namijenio za poticajnu stanogradnju iznosi oko milijun eura, tocnije 236 eura po kvadratnom metru neto korisne površine.

Buduci da je nedavno mnogobrojnim zainteresiranim gradanima održana i prezentacija kataloga stanova iz POS-a, evidentno je da je ovaj program daleko napredovao.

Gradani, posebice mlada populacija koja ce time riješiti stambeno pitanje, vec se informirala o stanovima i njihovim cijenama te uvjetima kreditiranja za kupnju koje nude banke potpisnice sporazuma o poslovnoj suradnji s APN-om. Unatoc tome što se situacija na tržištu promijenila od pocetka pokretanja projekta, cijena kvadrata POS-ovih stanova ne bi trebala biti veca od tisucu eura.

Konacna cijena, pak, bit ce poznata tek nakon odabira izvodaca radova na natjecaju koji ce raspisati APN, a gradnja POS-ovih stanova nadomak Stande trebala bi, prema najavama, zapoceti u listopadu.

U dvije zgrade na cetiri etaže izgradit ce se 65 stanova i parkirna površina s 115 mjesta. Stanovi ce biti razne kvadrature, od garsonijera do peterosobnih stanova. (G. ROJNIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter