Pula za pet godina vodeća kulturna destinacija

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Do 14. prosinca zainteresirani mogu predložiti izmjene radne verzije Strategije razvoja turizma grada Pule za razdoblje od 2016. do 2020. godine. Strategiju je, u suradnji s Gradom Pulom, u proteklih šest mjeseci izradio tim Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Radni dokument na čak 250 stranica predlaže na koji bi se način trebao razvijati turizam u narednih pet godina, uključujući broj kapaciteta, investicije, potrošnju, noćenja te unaprjeđenje turističkih proizvoda, turističke infrastrukture i promocije.

Opsežan i poprilično detaljan dokument obuhvatio je sve moguće investicije koje se planiraju u gradu, a kojih ne nedostaje. Doduše, teško je da će se sve i realizirati u narednom petogodišnjem razdoblju kada uzmemo u obzir da se greenfield investicije u Hrvatskoj jako teško pokreću te da niti jedne u Puli nije dosad ni bilo, iako su svima puna usta Brijuni rivijere.

Pula bi za pet godina, prema ovoj strategiji, trebala biti vodeća destinacija kulture na Mediteranu, sa svojom kreativnom i raznolikom kulturnom ponudom, atraktivnom obalom i prirodnim bogatstvima, te zadovoljiti kako one željne odmaka od gradske vreve i užurbanosti tako i one željne aktivnog odmora i integracije. Bit će i nezaobilazna destinacija za kratki odmor. Želja je da se trenutna prosječna zauzetost smještajnih kapaciteta sa sadašnjih 23 poveća na 30 posto, da se broj noćenja u pred i posezoni poveća za 123 tisuće te da se potrošnja poveća za 33 posto.

I dalje bi glavni proizvod bio sunce i more, a na drugom mjestu bila bi kultura, zatim poslovni turizam, aktivni, nautički te industrijski turizam vezan uz Uljanik, Elektromlin, tvornicu laboratorijskog stakla i druge pogone. Procjenjuje se da će se do 2020. godišnje u pulski turizam ulagati između pet i 10 milijuna eura i to u obnovu postojećih smještajnih kapaciteta te gradnju novih koji, prema strategiji, moraju imati četiri zvjezdice.

Prema prostornom planu, maksimalan kapacitet Pule je 20 tisuća ležajeva bez privatnog smještaja, a investicije u nadolazećem petogodišnjem razdoblju uključivati će greenfield investiciju na Saccorgiani gdje se predviđa razvoj novog turističkog kompleksa s izgradnjom hotela i kampa do 1.910 kreveta te pratećih ugostiteljsko-zabavnih sadržaja. Vrijednost projekta procjenjuje se na 50 milijuna eura.

Očekuje se i realizacija projekta na Muzilu koji predviđa oko 2.270 postelja, građevine javne, društvene i poslovne namjene, plažni kompleks, golf igralište s 18 rupa, marina s 380 vezova, kulturni i kongresni centar, a predviđena je i mogućnost stanovanja. Ulaganje u turistički dio procjenjuje se na 150 do 200 milijuna eura, a natječaj će biti raspisan u veljači 2016. godine. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter