Pula: Za komunalnu infrastrukturu 125,8 mil. kuna

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iz proračuna za 2013. godinu, koji će se naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća iduće srijede, raspravljat će se i o programima gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, ukupne vrijednosti 125,8 milijuna kuna. Prijedlog Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u sljedećoj godini iznosi 78 milijuna kuna, dok Program održavanja iznosi 47,75 milijuna kuna.

Najveći iznos otpada na izgradnju odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kojem se predviđa investicija u vrijednosti od 59 milijuna kuna. Od toga 25 milijuna kuna namjerava se izdvojiti za sufinanciranje izgradnje dijela obalnog kolektora na rivi kroz brodogradilište Uljanik (dionica Uljanik), te izgradnja obalnog kolektora od Crpne stanice Stoja T-Luka do uređaja za pročišćavanje na Valkanama.

Iznosom od 17,5 milijuna kuna sufinancirat će se treća etapa izgradnje obalnog kolektora u Flaciusovoj ulici te deset milijuna kuna za izgradnju Šijanskog kolektora od rotora u Šijani do kružnog toka na Punti, za koji je predviđeno i dodatnih 1,2 milijuna kuna sufinanciranja prilikom izgradnje. Sredstva se namjeravaju prihodovati iz Državnog proračuna (gotovo osam milijuna kuna), potom 48,2 milijuna kuna iz projekta Jadan II, te Herculanee 1,74 milijun kuna.

Pritom se namjerava izdvojiti dodatnih milijun kuna u ovom programu za izgradnju fekalne kanalizacije u naseljima Fojbon i Škatari, te Bujskoj ulici i Ulici Brist, kao i objekata fekalne kanalizacije koje će se izgraditi putem Hrvatskih voda.

Za oborinsku odvodnju se namjerava izdvojiti i u Programu održavanja i to 5,6 milijuna kuna za održavanja slivnika, kanala, popravaka, pranja i svih drugih potrebnih radnji pa se ukupno kroz ova dva programa iz proračuna namjerava izdvojiti 64,5 milijuna kuna za odvodnju.

- Ključno je da nastavljamo s intenzivnim projektima i kontinuiranim radovima u već započetim projektima. U programe su uključeni projekti od posebnog interesa za građane Pule, pogotovo to vrijedi za izgradnju komunalne infrastrukture u naseljima koja je do sada nisu imala poput Fojbona, Škatara, dok se na Gregovici nastavljaju projekti, a za Monte Šerpo stvaraju pretpostavke izgradnje i uređenja. Kroz program održavanja posebno je značajna rekonstrukcija Rovinjske ulice koje je stajala u katastrofalnom stanju 30 godina, dok su građani tražili uređenje Mihovilovićeve ulice.

S druge strane, nakon plinofikacije i izgradnje vodovodne mreže Palisinu ulicu, ovu glavnu prometnicu na Novoj Verudi, koja je doživjela puno prekopa, u potpunosti ćemo urediti, rekao je Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu. (Piše Goran ROJNIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter