Pula: Za knjigu ove godine 170 tisuća kuna više

Sa(n)jam knjige u Istri ove godine može računati na 50 tisuća kuna više (M. ANGELINI)
Sa(n)jam knjige u Istri ove godine može računati na 50 tisuća kuna više (M. ANGELINI)

Književni programi i potpora nakladničkim projektima u Programu javnih potreba Odjela za društvene djelatnosti Grada Pule za 2013. godinu mogu računati na sveukupno 810 tisuća kuna što je punih 170 tisuća kuna više nego lani. Za književne programe u gradskom "kulturnom" proračunu namijenjeno je 610 tisuća kuna od čega najveći dio, 350 tisuća (50 tisuća više nego lani) odlazi udruzi Sa(n)jam knjige u Istri.

Na ostale književne programe odlazi 260 tisuća kuna što je 70 tisuća kuna više nego lani. Tako će Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika dobiti 15 tisuća više nego lani, a sveukupno 145 tisuća kuna, i to za sufinanciranje izdavanja jednog broja časopisa Nova Istra te za 10. pulske dane eseja i književni susret Badavca.

Ogranak Matice hrvatske za svoj Književni salon dobit će deset tisuća kuna, dakle iznos jednak lanjskom, a jednak i nepromijenjen iznos dobit će i Društvo bibliotekara za projekte Zelena knjižnica i Bibliographia Histrica online. Novo ime u ovoj stavci je Histria Croatica C. A. S. H. kojoj je Grad Pula namijenio 30 tisuća kuna. Osim za Sajam knjige u Istri, udruzi Sa(n)jam knjige u Istri pripast će i 50 tisuća kuna (30 tisuća više nego lani) za festival dječje knjige Monte Librić.

Najmanje sredstava, pet tisuća kuna, dobit će udruga Zvona i Nari, dok je za ostale, nespecificirane književne programe Grad namijenio deset tisuća kuna. Povećana su i sredstva za potporu nakladničkim projektima, 200 tisuća za razliku od lanjskih 150 tisuća kuna. U tekstu proračuna navodi se da će potporu dobiti oni nakladnički projekti koji se bave pulskim temama, pulski nakladnici i pisci, knjige iz bliže povijesti Pule, kao i publicistički, sociološki i kulturološki naslovi koji se bave Pulom. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter