Pula za dijete u privatnom vrtiću izdvaja 800 kn manje

Za roditelje nema razlike bez obzira ide li dijete u privatni ili gradski vrtić (D. ŠTIFANIĆ)
Za roditelje nema razlike bez obzira ide li dijete u privatni ili gradski vrtić (D. ŠTIFANIĆ)

Na posljednjem Gradskom vijeću vodila se žustra rasprava o vrtićima i cijenama predškolskog odgoja na što su poželjeli reagirati i predstavnici privatnih vrtića žaleći se na neravnopravni odnos Grada prema njima.

Kako pojašnjava Vlasta Jedinak, predsjednica Udruge privatnih vrtića Istarske županije, privatni vrtići već 25 godina sudjeluju u predškolskom odgoju kao sastavni dio mreže dječjih vrtića grada, no tretman prema njima nije jednak.

Naime, kako pojašnjava, zadnjih pet godina u javnosti se stalno ističe upravo Pula kao dobar primjer izjednačavanja gradskih i privatnih vrtića, ali u stvarnosti to nije tako, kaže nam i pojašnjava da je izjednačena samo cijena roditeljskog udjela u ekonomskoj cijeni boravka djeteta u vrtiću.

- Evidentno je iz kalkulacije ekonomske cijene da je cijena privatnih i gradskih vrtića različita. Naime, u gradskom vrtiću, ukupna cijena boravka djeteta iznosi 2.390 kuna od čega roditelji plaćaju 690 kuna, dok je u privatnom ekonomska cijena 1.590 kuna i roditelji isto plaćaju 690 kuna, pojašnjava Jedinak.

Prije gotovo šest godina potpisivanjem zajedničkog pravilnika i dogovora o zajedničkim upisima privatni su vrtići, kako navodi, težili izjednačavanju ekonomske cijene, kako roditelji djece koja pohađaju privatne vrtiće ne bi bili u nepovoljnijem položaju, no do danas se ta razlika samo povećavala te trenutno iznosi čak 800 kuna manje za dijete koje je u privatnom vrtiću.

- Bez obzira na tadašnji dogovor s Gradom, donesena je nova Odluka o sufinanciranju u kojoj stoji da je udio Grada u ekonomskoj cijeni privatnih vrtića 900 kuna po djetetu, a u cijeni gradskih vrtića 1.186 kuna, pojašnjava Jedinak te dodaje da se tijekom ovih pet i pol godina "gradski udio" u ekonomskoj cijeni povećavao, ali samo za gradske vrtiće te danas iznosi 1.700 kuna, a za privatne je i dalje 900 kuna po djetetu! Razlika je 800 kuna po djetetu mjesečno, odnosno 19.200 mjesečno manje po vrtićkoj skupini.

- Pohvalna je činjenica da je Grad našao načina da izjednači cijene vrtića za roditelje i uz kvalitetnu suradnju s Uredom za društvene djelatnosti na čelu s pročelnicom uspješno rješavamo tekuću problematiku oko upisa, ali ovim putem nastojimo skrenuti pažnju javnosti na neistine o jednakosti djece u privatnim i gradskim vrtićima kako se to u javnosti stalno iznosi te se pitamo zašto su naša djeca u Gradu prijatelju djece tako diskriminirana, pita se Jedinak i ističe da ta razlika u sufinanciranju uzrokuje manje plaće djelatnika zaposlenih u privatnim vrtićima, dok ravnatelji zapravo rade nekoliko poslova - od čistačice do administracije.

- Ne bježimo od toga da smo mi privatnici te smo na slobodnom tržištu i mišljenja sam da će, ukoliko smo dobri i kvalitetni, to roditelji prepoznati i platiti veću cijenu, no ovako velika razlika je apsurdna, veli Jedinak i zaključuje da se, unatoč pedagoškim standardima koji nalažu smanjenje broja djece, gradskim dotacijama koje su konstantno manje te sve većim materijalnim troškovima, kvaliteta u privatnim vrtićima ne smanjuje.

Inače, u gradu Puli trenutno rade 23 privatna vrtića sa 690 djece čiji se boravak sufinancira i još 300-tinjak bez subvencije, i imaju zaposleno 115 odgajatelja. (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter