Pula: Za blagdansko ukrašavanje grada 1,8 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na božićno i novogodišnje ukrašavanje grada ove će se godine potrošiti gotovo 1,8 milijuna kuna. Iako je zaista došlo vrijeme za zamjenu ukrasa koji će uljepšati grad i pridonijeti blagdanskom ugođaju, ostaje činjenica da se za taj lijepi, ali kratkotrajni ugođaj planira utrošiti vrtoglavih 1,8 milijuna kuna. Mnogi se stoga s pravom pitaju otkud toliki novac za ukrašavanje, a nema ga se za primjerice besplatne udžbenike pulskih osnovnoškolaca ili povećanje socijalnih davanja i naknada.

- Izrada nove novogodišnje dekoracije neophodna je zbog dotrajalosti i zastarjelosti postojeće koja je izrađena još 2008. godine. S obzirom na protek vremena i tadašnju tehnologiju izrade, više je nismo u mogućnosti servisirati na ispravan način, izvijestio nas je Igor Stari, direktor Pula Herculanee, odgovarajući na naš upit o troškovima ovogodišnjeg ukrašavanja grada oko čega se podiglo podosta prašine. - S obzirom da je postupak javne nabave u tijeku, konačni iznos znat će tek po završetku postupka. Međutim, procijenjena vrijednost investicije iznosi 1,43 milijuna kuna plus PDV (ukupno 1.787.000), a uključuje izradu i zamjenu postojeće dekoracije novom tehnologijom, kao i troškove postave te održavanja tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, kaže direktor Stari.

Nabavka ukrasa neće se financirati iz proračuna Grada Pule, a u samom financiranju sudjelovat će gotovo sva gradska poduzeća te Turistička zajednica Grada Pule. Ove će se godine tako izraditi i zamijeniti postojeće novogodišnje dekoracije za pet lokacija i to, na Trg na Mostu - kružni tok na Punti, potez od Laginjine, Giardini do Istarske, potez od Flanatičke - Sergijevaca - Kandlerove, novogodišnja jelka te trg Forum.

Postojeća svjetleća kugla na trgu Forum osim promjene raznih boja biti će u mogućnosti ispisivati razne poruke i animacije božićnih sadržaja. Na preostalim lokacijama, Arsenalska, ulica Veruda, Zagrebačka, Ulica 119. brigade, Giardini (kula), stupovi javne rasvjete na Stoji, Verudi, Vidikovac, S-krivina, zaobilaznica Veli Vrh s prigradskim naseljima, Trg Republike te Titov park (ukrasi), bit će zamijenjena postojeća tehnologija LED svjetlećim tijelima bijele boje.  (NAPISALA Nera SOFTIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter