Pula: Vukovarci predstavili svoje adute Istranima

Bogata enogastronomska ponuda najistočnije županije (D. ŠTIFANIĆ)
Bogata enogastronomska ponuda najistočnije županije (D. ŠTIFANIĆ)

Najistočnija hrvatska županije nije ni turistički nerazvijena niti je daleko, ali je nažalost još uvijek neotkrivena, barem gostima iz Istre. Upravo stoga Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije zajedno s TZ-ima Iloka i Nijemaca predstavila je danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Pula sve svoje turističke adute i novitete kojima želi pridobiti Istrane u svoj kraj.

Ono čime se najviše diče su izvrsni vinski podrumi, gastronomska ponuda, vrhunski muzeji u dvorcima, tematske rute, vožnja Dunavom i Savom, jedinstveni spomenici kulture te ljubaznost ljudi. Godišnje ostvaruju oko 83 tisuće noćenja, a rekordna je bila 2008., kada su imali 87 tisuća noćenja. U prva četiri mjeseca ove godine imali su porast od deset posto u odnosu na 2013., no poplave koje su zadesile najistočniji dio zemlje negativno su utjecale na njihovu špicu sezone.

- Želja nam je da istarskoj javnosti predstavimo nove investicije u našu turističku ponudu i atrakcije te da potencijalne posjetitelje isprovociramo da dođu uživati na neki drugačiji način. Prije svega želimo istaknuti našu kulturno-turističku ponudu, koja se odnosi na naša dva uređena dvorca - Eltz u Vukovaru i Odescalchi u Iloku, gdje se nalaze novi muzeji.

Dolazimo najaviti partnerima i otvaranje muzeja Vučedolske kulture u svibnju iduće godine, što će značajno promijeniti sliku turizma ne samo naše županije, nego i cijele Hrvatske te ovog dijela Europe, kaže nam direktorica tamošnjeg županijskog TZ-a Rujana Bušić Srpak.

Ujedno, Slavonci i Srijemci pozivaju i na brojne svoje manifestacije poput Vinkovačkih jeseni, filmskih festivala, prikaza žetve, vinskih događanja te manifestaciju posvećenu rimskoj civilizaciji, poput Dana antike u Puli, koja se upravo održava u Vinkovcima. Mogu se pohvaliti i s dvije tisuće kreveta u hotelima do četiri zvjezdice, seoskim domaćinstvima, salašima te ladanjskim imanjima.

- Konkurirati možemo i na vinskoj sceni, o čemu svjedoče višestruko nagrađivana iločka vina. Primjerice, samo Iločki podrumi imaju osam Decanterovih nagrada, tako da se zbog srijemskih vina isplati potegnuti taj put. Jer, ne možemo reći da nam je neka destinacija daleko. I Maldivi su daleko, pa opet želimo vidjeti i tu destinaciju, tvrdi nam direktorica.

A zasad u ovaj dio zemlje najviše iz Istre putuju školske grupe i poneki individualci. Agencije u Istri većinom zasad ne nude programe za kontinent, tako da se time direktno na terenu bave lokalni TZ-i, poput onoga u Iloku koji će rado gostima pomoći u slaganju itinerara. A ovaj je dio zemlje o turizmu učio i od Istre, ističe direktor iločkog TZ-a Ivica Miličević.

- Istra kao najzapadniji dio Hrvatske i Ilok kao najistočniji dio države imaju na taj način dobru poveznicu. Slabo poznajemo svoju zemlju, pa zašto Istrani ne bi upoznali naše destinacije. A upravo od njih smo skupljali brojna iskustva kroz studijska putovanja te smo u Istru vodili naše vinare i ugostitelje da vidimo kako to kod vas funkcionira.

Zato ne bi bilo loše da sada Istrani vide kako to kod nas funkcionira, da usporede naša i vaša vina i gastronomsku ponudu. Ilok ima samo sedam tisuća stanovnika, ali zato čak 17 vinarija, tvrdi Miličević. Napomenuo je i da bi Ilok istarskim putnicima mogao itekako biti zanimljiv jer s Istrom dijeli filozofiju hedonizma, odnosno uživanja u dobroj hrani i vinu, a i izgledom, odnosno svojom poviješću i smještajem na brdu podsjeća na gradiće u unutrašnjosti Poluotoka. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter