Pula: Vrijedna nalazišta u starogradskoj jezgri

Na srednjovjekovnom samostanskom groblju oprezno se otkopavaju kosti
Na srednjovjekovnom samostanskom groblju oprezno se otkopavaju kosti

U Preradovićevoj ulici u Puli, gdje su tijekom plinofikacije i rekonstrukcije vodovodne mreže neočekivano na 30-ak centimetara dubine pronađeni grobovi koji datiraju iz srednjeg vijeka, nastavljeno je daljnje istraživanje. Po riječima voditelja arheološkog nadzora i istraživanja Željka Ujčića, nastavljaju s dokumentiranjem i potom zaštitom nalazišta pa je, veli, još prerano govoriti o bilo kakvim rezultatima.

Jučer je tako djelomično očišćen prvi od dva groba koji su najteže stradali prilikom radova, kada još nije bilo otkriveno srednjovjekovno groblje.

Kako se polako čistio sloj po sloj zemlje i kamenja, počele su se nazirati kosti. Radovima na drugom grobu, udaljenom tek nekoliko centimetara od prvog, očišćen je tek prvi sloj i pronađen je dio lubanje, koji je nažalost tijekom otkapanja malo i stradao.

Javnost je ipak zagolicala priča o velikom groblju u Puli koje Dante spominje u svojoj "Božanstvenoj komediji", a koje bi moglo biti upravo groblje u Preradovićevoj. Iako zasad za to nema dokaza, kao što nema dokaza da je Dante u razdoblju od 1304. i 1321. godine boravio u Puli, kada se pretpostavlja da je nastala "Komedija", neke naznake ipak postoje. Prvenstveno je to eventualna poveznica s grobljem koje je pronađeno na mjestu današnje zgrade PU istarske i Croatia osiguranja. S obzirom da su se groblja širila i onda, kao i sada, moguće je da se zaista radilo o velikom groblju koje se prostiralo na tom, u to doba velikom području pa ga je Dante spomenuo u svom epskom spjevu.

I dok se ondje čeka kraj arheološkog istraživanja, na drugoj je lokaciji ono završeno. U pulskom franjevačkom samostanu netom je naime, završeno arheološko istraživanje u Kapitularnoj dvorani (kapela sv. Ivana) - najpoznatijoj po rimskom mozaiku datiranom u 2. st. poslije Krista, koji je pronađen istraživanjem iz 1963. godine. Poradi što boljeg očuvanja i vrednovanja mozaika, koji zauzima skoro četvrtinu dvorane, pristupilo se arheološkom istraživanju i tom je prigodom ispod poda, recentnog, pronađen zidani grob s osam ukopa. Na ostalom dijelu prostora nalazila se kosturnica čijom će se analizom utvrditi točan broj pokopanih osoba.

- Što se tiče arheoloških nalaza, tu su pronađene perlice krunica. Po oporukama iz 15. stoljeća poznato je da su se unutar crkve i samostana pokapali mrtvi. Kosturnica se nalazila na ostacima antičkih zidova i podnica, između kojih su pronađeni ulomci amfora, kuhinjskog i stolnog posuđa, mnoštvo kockica mozaika, ulomci fresaka, koštanih igala i brončanih novčića, veli voditeljica istraživanja Tanja Bradara iz Arheološkog muzeja Istre. (pišu N. SOFTIĆ i V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter