Pula: Vožnju od Verudele naplatili i bebi u kolicima!

Incident se dogodio na liniji 2A na Verudeli
Incident se dogodio na liniji 2A na Verudeli

Ima li vozač Pulaprometova gradskog autobusa pravo naplatiti voznu kartu za dijete u kolicima? S tom nam se dilemom obratila Suzana Leblova, majka troje djece od kojih je najmanje još u kolicima, i to nakon nemilog događaja prošle subote.

Iako je rodom Puljanka, već osam godina živi u Češkoj, gdje je zasnovala i obitelj. Stoga ju je naplata vozne karte za dijete u kolicima zbunila, ali pomislila je da se u Puli možda u međuvremenu nešto i promijenilo. Ubrzo se razuvjerila.

- Te subote vraćala sam se s mora sa svoje troje djece, u društvu šogorice koja ima još jednu malu curicu. Na Verudeli smo se ukrcale u autobus linije 2A, i to na srednja vrata, koja su dovoljno široka za kolica. Već su tu počeli problemi jer ih je vozač triput zatvarao dok smo se mi ukrcavale pa mi je skoro stisnuo djecu. Tek kada sam zavikala, ostavio nam je dovoljno vremena za ukrcaj.

Kad sam došla do njega da platim vožnju magnetnom beskontaktnom karticom, ispričao mi se i rekao da nas nije vidio jer je pričao s drugim putnicima, što mi je bilo i razumljivo. Pitao me koliko nas ima, na što sam mu rekla da smo dvoje odraslih i ostalo su djeca. Na to mi je rekao da prođem karticom za tri karte, dakle po sedam kuna za mene, šogoricu i kolica u kojima mi je bilo najmlađe dijete, ispričala nam je gotovo u dahu Leblova.

Po povratku u stražnji dio autobusa drugi su joj putnici rekli da joj nema pravo naplatiti tri karte, jer se za djecu vožnja ne plaća te se ona vratila do vozača.

- Upitala sam ga zašto mi je naplatio i kolica. Rekao mi je da se ona kod njega plaćaju, da je to njegov autobus i da on odlučuje što će se platiti, kolica se kod njega plaćaju "i točka". Željela sam znati gdje piše da se kolica plaćaju, jer nigdje u svijetu nisam čula za takvo što, a kamoli doživjela. Rekla sam mu da me okrao za sedam kuna, da želim znati njegovo ime i prezime te da ću se žaliti. Nije mi želio dati ime, štoviše stao je na jednom dijelu ceste i zatražio da napustim autobus, što ja nisam željela. Kad mi je već uredno naplatio kartu, čak i više nego je trebao, željela sam stići do svoje destinacije, veli Leblova.

- Ono što mogu reći je da se nakon ukrcavanja te putnice u autobus dogodio nesporazum. Vozač, koji je inače "hladan" i nikad ne reagira burno, upitao ju je koliko ih ima te rekao neka plati "dvije, tri karte". Kada se vraćala natrag, drugi putnici su joj rekli da se za djecu ne plaća te se ona vratila k njemu i, moram reći, bila vrlo neugodna. Iako joj je vozač bio spreman vratiti novac, nakon eskalacije sukoba odustao je i odlučio da neće. Dakle, bilo je teških riječi, ali prije svega zbog nesporazuma. Dječja kolica u autobusu se ne naplaćuju i ako gospođa želi može doći kod nas i vratit ćemo joj novac, rekao nam je direktor Pulaprometa Igor Škatar. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter