Pula: Volonteri uljepšali prostor Udruge za autizam

Uljepšavanje prostora Udruge za autizam u Rojcu  (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Uljepšavanje prostora Udruge za autizam u Rojcu (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Ovogodišnja kampanja "Hrvatska volontira!" koja se održava u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana mira provodi se pod sloganom "Svatko može biti superheroj!". Volonterski centar Istra koordinirao je akciju i volontere za Istarsku županiju, ali je, kao i svake godine dosad, organizirao i jednu od volonterskih akcija.

- Ove godine u suradnji s Udrugom za autizam Istra, Prihvatilištem za beskućnike Pula i Gradskim društvom Crvenog križa Pula organiziramo akciju uređenja hodnika i restauriranja rabljenog namještaja za potrebe korisnika Udruge za autizam Istra.

Tako je 20-ak volontera, tijekom dva dana bojalo hodnik ispred Udruge za autizam u plavu boju, dok se u samom prostoru bojao namještaj koji korisnici ove udruge trebaju za terapijski rad, pojasnio nam je volonter i voditelj ureda Volonterskog centra Istra Elvis Fekete.

Kako je dodao, u Republici Hrvatskoj volonterstvo se kao oblik sudjelovanja građana u razvoju zajednice brzo razvija i broj se volontera i organizatora volontiranja rapidno povećava iz mjeseca u mjesec.

Ove godine će se tako, u Istri, djelatnici i djelatnice DM-a također pridružiti akcijama u ulozi volontera u gradovima u kojima imaju prodajne prostore. Kampanja se simbolično organizira na Međunarodni dan mira, 21. rujna što podcrtava mir kao vrijednost koju volonteri i organizatori volontiranja također promoviraju svojim djelovanjem, istaknuo je Fekete.

Od ostalih akcija u Istarskoj županiji građani su mogli upoznati svijet volontera u prostorima Lige protiv raka Pula, Udruge invalida rada Istre i udruge Zlatna generacija u Puli, kroz njihove redovne aktivnosti.

Inače, Hrvatska mreža volonterskih centara, koju čine četiri regionalna i jedan lokalni volonterski centar, treću godinu za redom organizira manifestaciju Hrvatska volontira. U protekle dvije godine u sklopu manifestacije organizirano je 296 različitih volonterskih aktivnosti u kojima je sudjelovalo 4.154 volonterki i volontera koji su uložili u svoje zajednice 14.668 volonterskih sati. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter