Pula: Vodovod ulaže u smanjenje gubitaka na mreži

Iduće godine nastavit će se rekonstrukcija od šijanskog rotora do čvora Peličeti (D. MEMEDOVIĆ)
Iduće godine nastavit će se rekonstrukcija od šijanskog rotora do čvora Peličeti (D. MEMEDOVIĆ)

U svibnju ove godine na snagu je stupio novi Zakon o vodama. Jedna od najvažnijih novina je da se ukida naknada za priključenje, a to bi građanima trebalo pojeftiniti uslugu. Doduše, to će smanjiti sredstva gradovima i općinama za izgradnju novih mreža, ali prema novom zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, nije moguće graditi novu mrežu iz cijene vode te će tako najvažniji izvor za izgradnju nove vodovodne mreže ostati naknada za razvoj.

Trenutno zakonske odredbe predviđaju okrupnjavanje vodoopskrbnih područja, što najvjerojatnije na području Istarske županije znači jedno područje. No, direktor pulskog Vodovoda Dean Starčić smatra da po svim propisanim kriterijima imaju uvjete nastaviti poslovati kao zaseban vodovod, a kada se govori o okrupnjavanju, ističe da pulski Vodovod želi biti partner da bi iskoristio svoje iskustvo i znanje te pridonio stabilnijoj i kvalitetnijoj vodoopskrbi uz racionalnije poslovanje te veću mogućnost povlačenja sredstava iz EU-fondova.

Krizi unatoč, Vodovod je, ističe Starčić, uspio i u godini na izmaku ostvariti planirane aktivnosti i investicije. Kao investiciju koja je svakako obilježila 2013. godinu ističe se projekt izgradnje magistralnog cjevovoda Valtida – Pula u dužini od dva kilometra, jedan od tri glavna dobavna pravca koji dovodi vodu iz izvora Gradole.

Što se pak vodovodnog sustava tiče, ukupno je Vodovod u ovoj godini zamijenio 9,5 kilometara dotrajalih cjevovoda i pustio u pogon 3,9 kilometara nove mreže s tisuću novih priključaka te na glavnom izvoru Rakonek pustio u pogon novu visokotlačnu pumpu s finijom regulacijom protoka i znatnom uštedom energije.

- Veoma bitan projekt je i zamjena dotrajale cijevi u Radićevoj ulici jer je riječ o magistralnom cjevovodu koji spaja vodospreme Monte Šerpo i Vidikovac, a posvetili smo posebnu pažnju preusmjeravanju vode da se ne bi ugrozila vodoopskrba visoke zone grada Pule te izbjegao skupi privremeni cjevovod koji bi, osim troškova, dodatno usporio radove, kaže direktor Starčić.

- U sljedećoj godini namjeravamo rekonstruirati vodovodnu mrežu od šijanskog rotora do čvora Peličeti, a u sklopu izgradnje kanalizacije u medulinskoj staroj jezgri rekonstrukciju tamošnje vodovodne mreže. Cjelokupna ulaganja, zajedno s naknadom za razvoj, iznose otprilike 20 milijuna kuna. Usto će sljedeće godine biti dovršena projektna dokumentacije novog cjevovoda Prnjani-Loborika, koji zbog svoje dotrajalosti često puca, a taj smo projekt, u suradnji s Hrvatskim vodama, kandidirali za EU-fondove, kaže direktor Vodovoda.

Ono što Starčić posebno ističe je ispunjenje strateškog plana iz 2003. godine koji je imao za cilj smanjiti gubitak vode s tadašnjih 35 na 25 posto. Dapače, Vodovod je gubitke doveo na razinu nižu od planirane, na čak 23 posto, što je puno bolje od hrvatskog prosjeka koji iznosi 46 posto. U 2003. godini Vodovod je gubio oko 3,8 milijuna kubika, a danas je gubitak dva milijuna kubika.

Što se, pak, tiče kvalitete vode u Puli, direktor Vodovoda ističe da svim građanima može jamčiti da je voda koju koriste vrhunske kvalitete. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter