Pula: Vješalo i crne vreće na bistama antifašista

"Umjetnička instalacija" u Titovom parku u Puli
"Umjetnička instalacija" u Titovom parku u Puli

U noći s nedjelje na ponedjeljak na biste deset istarskih antifašističkih boraca u Titovom parku u Puli postavljene su crne vreće s bijelim križem, a ispred spomenika i vješalo. A iako sam autor (koji se krije iza nekoliko pseudonima) to naziva umjetničkom instalacijom s porukom koju je odaslao na nekoliko adresa medijskih kuća, gradonačelnik Boris Miletić najoštrije je u ponedjeljak osudio taj incident.

- Najoštrije osuđujem incident koji se sinoć u noćnim satima dogodio u Titovom parku u Puli gdje su nepoznate osobe postavile sablasne crne plastične vreće s bijelim križevima preko bista naših poznatih i slavnih istarskih antifašističkih boraca. Osim spomenutih vreća, postavljena je i naprava koja aludira na vješala, koju također u potpunosti osuđujem te pozivam policijske redarstvenike da čim prije pronađu počinitelje ovog prekršajnoj djela. Također napominjem kako o navedenom činu Grad Pula kao nadležna institucija nije bio obaviješten, ustvrdio je gradonačelnik Miletić te ponovio da je Grad Pula multikulturalni i multietnički grad koji njeguje vrijednosti tolerancije i antifašizma te se diči antifašističkom poviješću i njezinim borcima koji su svoje živote dali za slobodu i jednakost svih građana Pule i Istre.

- Naše zajedničke vrijednosti suživota i tolerancije, odnosno vrijednosti antifašizma i njegovu ostavštinu, nastavit ćemo braniti pod svaku cijenu, reagirao je Miletić. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter