Pula: Više od 150 sudionika na znanstvenoj konferenciji

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Istarske razvojne agencije u četvrtak je u hotelu Park Plaza Histria svečano otvorena trodnevna međunarodna znanstvena konferencija na kojoj se okupilo više od 150 sudionika iz 20-tak zemalja. Konferencija pod nazivom "Eu Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy" organizirana u sklopu projekta Smart Inno kojem je jedan od glavnih ciljeva umrežavanje i popularizacija inovacija i znanosti.

Kako se moglo čuti, na konferenciji će sudjelovati i izlagati brojni znanstvenici, a sudionici će imati priliku upoznati se s više od stotinu znanstvenih radova na temu inovacija u turizmu i poduzetništvu, a osvrnut će se na efekte ekonomske politike u kontekstu budućih perspektiva razvoja Europske unije.

Prisutne je na otvorenju pozdravio predstavnik Ministarstva poduzetništva i obrta Bruno Radojica koji je tom prigodom naglasio da je i ovaj skup doprinos poticanju gospodarstva što je kako je rekao izrazito važno zbog dinamičnog okruženja u kojem danas živimo.

-Da bi opstali, moramo poticati gospodarstvo, a to je dakako moguće uz jaču primjenu razvoja istraživanja i poticanja inovacija a sve kako bi stvorili uvjete za nova radna mjesta, naglasio je Radojica.

 U ime Istarske županije, sudionike je pozdravila zamjenica župana Viviana Benussi koja je istaknula važnost projekta "Smart Inoo" napomenuvši da je jedan od rezultata ovog projekta nedavno otvoren prvi Centar za popularizaciju znanosti i inovacija.

-Ovaj je projekt važan jer je usmjeren na pokretanje pametnog sustava umrežavanja i inovacija s ciljem podizanja konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva na području čitave Jadransko-jonske regije, kazala je Benussi i dodala da se njime ujedno nastoje prevladati razlike u razvoju ne samo unutar makroregija Jadransko-jonskog pojasa već i u ostalim regijama Europske unije.

Predstavnica Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović istaknula je da upravo europski projekti i partnerstvo postaju temelj razvoja svake lokalne zajednice koja ih i dalje treba poticati, naglasivši da  je isto tako bitno podizanje svijesti građana o važnosti europskih projekata. U sklopu konferencije održati će se i tematske interaktivne radionice te predstaviti izlaganja uglednih znanstvenika i profesora koji dolaze s brojnih europskih sveučilišta.  (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter