Pula više nije najskuplja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pula više nije najskuplji grad u Hrvatskoj, pokazuju rezultati velikog terenskog istraživanja agencije Stratego PR savjetovanje, provedenog od 20. do 31. sijecnja u najvecim hrvatskim gradovima.

Istraživanje je obuhvatilo cijene osnovnih živežnih namirnica, higijene, prijevoza, troškove stanovanja, razonode i kulturne potrebe te je pokazalo da su najskuplji gradovi Zagreb i Dubrovnik. Pula je na cetvrtom od šest mjesta - ispred nje su Zagreb, Dubrovnik i Rijeka, dok su na kraju ljestvice Split i Osijek. Pula je prema troškovima u zlatnoj sredini te ni prema jednoj stavci u košarici nije najskuplja.

Usporedeni su troškovi koje tipicna troclana hrvatska obitelj (roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu) mora mjesecno pokriti. Troclana obitelj izabrana je zbog toga jer prosjecna hrvatska obitelj ima 3,2 clana.

Pracene su cijene 27 najjeftinijih osnovnih prehrambenih artikala, higijenskih potrepština, osnovni režijski troškovi, trošak javnog gradskog prijevoza te razonode i kulture. Ukupan izracun mjesecne košarice odreden je s obzirom na kolicinu za jednu troclanu obitelj. Analizirano je razlikuju li se cijene istih artikala u istim trgovackim lancima u razlicitim gradovima.

Utvrdeno je da je, kad je o osnovnim živežnim namirnicama rijec, Dubrovnik najskuplji, a Rijeka najjeftiniji grad. Tocnije, za 27 artikala osnovnih namirnica Dubrovcani mjesecno izdvajaju 1.701,6 kn, a Rijecani 1429,9 kn.

Pokazalo se da u promatranoj košarici osnovno povrce u trgovinama najmanje košta u Puli (130,08 kn), a najviše u Rijeci (155,86 kn). Voce je najjeftinije u osjeckim trgovinama (136,69 kn), a najskuplje u Splitu (151,25 kn).

Prema zbroju šest osnovnih higijenskih artikala - pasta za zube (75 ml), šampon za kosu (500 ml), WC-papir (2-slojni), sapun (tvrdi), deterdžent (2 kg, univerzalni za strojno pranje), univerzalno sredstvo za cišcenje kupaonice - higijenska se košarica pokazala najskupljom u Zagrebu, a najjeftinijom u Osijeku. Puležani za nju trebaju izdvojiti 311,68 kuna.

Svježe je voce i povrce najjeftinije na zagrebackim tržnicama, gdje prosjecna obitelj s malim djetetom izdvoji 218,81 kn. Istu kolicinu namirnica Dubrovcani placaju 404 kn, a stanovnici Pule 296 kuna. Radi pravedne usporedbe, u ukupnu analizu troškova uvrštene su samo namirnice pronadene u svim gradovima - luk, svježi kupus i krumpir.

Zagreb je najskuplji grad - prosjecna mjesecna naknada za odvoz smeca za stan od 50 m2 iznosi 54 kn, dvostruko više od Pule ili Rijeke.

Po troškovima za režije najskuplji je Zagreb - 335,20 kuna, a drugoplasirana je Pula s 293,16 kuna. Rijeka je na posljednjem mjestu s 214 kuna troška za režijske troškove koji se mogu usporedivati. Najskuplja mjesecna radnicka karta za javni prijevoz košta 290 kn, a moraju je placati Zagrepcani.

Na listi troškova za razonodu i kulturu Pula je na cetvrtom mjestu s mjesecnim obiteljskim troškom od 240 kuna. Rijeka se pokazala kao najskuplji kulturni grad - najjeftinija kinoulaznica iznosi 34 kn, a kazališna 60 kn. Najjeftiniji gradovi za kulturna dogadanja su Split i Dubrovnik u kojima možete pogledati film za 20 kn, a isto toliko cete izdvojiti i za poneku kazališnu predstavu. Agencija je racunala da prosjecna obitelj mjesecno dva puta posjeti kino te jednom kazalište. (Piše Dubravko GRAKALIC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter