Pula: Vila Emma postaje luksuzna vila za odmor

Za vilu Emma na Verudi došla su bolja vremena
Za vilu Emma na Verudi došla su bolja vremena

Godinama napuštena, zarasla u korov, prepuštena zubu vremena i vandalima, oronula do krajnjih granica, ali, na sreću, solidnih temelja i čvrstih zidova, stara austrougarska vila Emma na Verudi dočekat će uskoro bolja vremena.

Štoviše, ruševna "stara dama Verude" postat će luksuzna vila za odmor, i to, po svemu sudeći, vrlo brzo. Već iduće godine, naime, u planu je da se vila Emma digne iz pepela, zasja novim sjajem, ali i da zadrži izvorna obilježja koja su je nekad krasila. Barem tako tvrdi novi vlasnik vile Alfio Matošević kojeg smo upravo jučer zatekli prilikom uređivanja okućnice i vrta vile.

- Točno je da će se vila i cijela njena okućnica preurediti. Renovirat ćemo je u potpunosti, no vila će zadržati svoja izvorna obilježja, onakva kakva je imala s početka 20. stoljeća kada je izgrađena. Nažalost, neka su obilježja, poput ograde oko okućnice koju su izgradili Talijani, nepovratno izgubljena, rekao nam je Matošević i dodao da će se ipak potruditi da obnovljena vila izgleda što vjernije originalu.

Matošević nam veli i da su se prije početka restauracije dobro informirali i pronašli neke stare fotografije i nacrte te da su po njima izradili novo idejno rješenje koje je odobreno od konzervatora. Vila Emma će tako postati luksuzna vila za odmor, s nekoliko apartmana, bazenom, raskošnim vrtom u kojem još ponosno rastu palme koje su ondje otkad je izgrađena i sama vila. Matošević veli i da su, nažalost, neke borove morali srušiti zbog opasnosti od pada, no da će sačuvati sve što se sačuvati da.

Otkrio nam je da je vilu kupio od nasljednika obitelji Jerman koji su vilu naslijedili od generala Jermana, navodno prvog Slovenca na tako visokom činu u jugoslavenskoj vojsci, a kojemu je vila Emma bila dodijeljena.

- Vila je nažalost u jako lošem stanju, no ne zabrinjavam se, uspjet ćemo je vratiti u život. Veselim se što ćemo uspjeti obnoviti vilu i sačuvati dio tradicije, rekao nam je Matošević, inače i vlasnik restorana Viking na Limu. O iznosima cjelokupnog zahvata restauracije stare vile za sada nije želio govoriti, jer mu obiman posao tek predstoji, a tek će potom zbrajati uloženo.

Na pitanje kada bi vila Emma mogla zasjati novim ruhom, Matošević nam je rekao da bi se to moglo dogoditi već iduće godine. Inače, radi se o građevini od 390 kvadrata s 1.550 kvadratnih metara okućnice. Sama građevina ima trenutno šest soba i četiri kupaonice, a hoće li tako i ostati bit će poznato već dogodine. (N. SOFTIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter