Pula: Vijenci za žrtve tragedije s Vergarole

Polaganj vijenaca za žrtve s Vergarole (V. BEGIĆ)
Polaganj vijenaca za žrtve s Vergarole (V. BEGIĆ)

Pred brojnim Puljanima, esulima te slučajnim prolaznicima - turistima položeni su vijenci kod spomen-ploče u memorijalnom parku pored katedrale u povodu obilježavanja 67. godišnjice tragedije na plaži Vergarola u pulskom zaljevu.

Tog 18. kolovoza 1946., a bila je također nedjelja, šezdesetak Puljana stradalo je u eksploziji na tom tada omiljenom kupalištu. U 14.10 sati eksplodirale su protubrodske podmorske mine, pri čemu je prema službenim podacima poginulo nekoliko desetina osoba (različiti izvori navode drukčiji broj stradalih, od 60-ak do preko stotinu), mahom žena i djece, a dvadesetak tijela nije bilo moguće identificirati.

Brojni ljudi su ranjeni, pojedini izvori navode više od 200 ranjenih. To se dogodilo u trenutku kada je plaža bila puna kupača i izletnika koji su s toga položaja pratili regatu pulskoga veslačkoga kluba Pietas Julia, u sastavu produžene proslave blagdana Velike Gospe.

Dirljivim govorima u znaku mira, suživota i tolerancije te činjenice da se takva tragedija ne smije zaboraviti, okupljenima su se obratili pulski dogradonačelnik te ujedno i predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin, Livio Dorigo u ime kluba Circolo d'Istria iz Trsta, pročelnik regije Friuli-Venezia Giulia Francesco Peroni i čelni čovjek udruge Libero comune di Pola (Slobodna općina Pule) Tullio Canevari.

Svi su se prisjetili žrtava te činjenice da je to jedna od najvećih tragedija koja se ikada dogodila u Puli. U planu je postavljanje spomen-ploče s imenima svih poginulih te s podatkom koliko su godina imali u trenutku tragedije.

Tu je, prisjetimo se, 2007 godine postavljeno i spomen-obilježje počasnom građaninu Pule Geppinu Michelettiju, liječniku koji je u toj tragediji izgubio svoja dva sina, brata i šurjaka, a do kasno u noć je spašavao živote brojnim ranjenicima.

Vijenci su položeni i na pulskom gradskom groblju, te s broda kod mjesta same tragedije, a u ranim poslijepodnevnim satima održano je druženje u prostorima Zajednice Talijana. (V. BEGIĆ)

Pokušaj prosvjeda
Unatoč lijepim riječima mira sudionika ove komemoracije, s druge strane spomen-parka kod katedrale okupila se manja skupina prosvjednika s transparentom kao znakom sjećanja za Talijane žrtve fojbi na području Istre, Primorja i Dalmacije.

No, riječ je bilo tek o pokušaju izgreda, jer su se prosvjednici, čim su im se približili zaštitari, odmah udaljili bez pogovora, i sami vjerojatno uvidjevši da ta dostojanstvena komemoracija nije mjesto za takve prosvjede.

 


Podijeli: Facebook Twiter