Pula: Vijenci u Titovom parku za Dan ustanka

Polaganje vijenaca u Titovom parku (D. MEMEDOVIĆ)
Polaganje vijenaca u Titovom parku (D. MEMEDOVIĆ)

Predstavnici Udruge Josip Broz Tito položili su danas u pulskom Titovom parku na Rivi vijence obilježivši na taj način Dan ustanka naroda Hrvatske. Predsjednik udruge Ratko Crnobori rekao je da se Dan ustanka hrvatskog naroda u medijima se često pogrešno etiketira, ne kao ustanak protiv fašista, već kao četnički ustanak.

- Ustanak je podignut zbog terora koje su provodile ustaše protiv srpskoga naroda, no zahvaljujući Komunističkoj partiji taj je ustanak usmjeren protiv fašističkog okupatora i nije prerastao u rat naroda protiv naroda. Upravo je zajednička borba svih naroda Jugoslavije protiv okupatora glavna ideja i snaga narodnooslobodilačke borbe. Nažalost, ta istina do medija jako teško dopire, rekao je Crnobori te pozvao okupljene da minutom šutnje odaju počast svim poginulima u NOB-u.

Inače, Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ se kao Dan antifašističke borbe slavio upravo 27. srpnja - Dan ustanka naroda Hrvatske, a što je bilo povezano s događajima u Srbu. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter