Pula: Videolinkom sa Slobodanom Šijanom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon besplatne projekcije kultnog filma "Davitelj protiv davitelja" koja pocinje u cetvrtak u 21 sat u prostorijama Filmskog kluba Pulske filmske tvornice u Štiglicevoj ulici 12, videolinkom iz Beograda govorit ce autor filma - Slobodan Šijan.

Razgovor s autorom kultnih filmova "Ko to tamo peva" i "Maratonci trce posljednji krug" vodit ce pulski novinar Zoran Angeleski, uz uvodnu rijec Vanje Zaimovic.

Pera Mitic je osjecajan, povucen beogradski cvjecar. Uglavnom je prijateljski nastrojen prema mušterijama i prolaznicima, ali ima jednu veliku manu: ne može se nositi s izrugivanjem te svakog tko ismijava njegovo cvijece on jednostavno - zadavi.

Tu se pojavljuje popularna rock zvijezda Spiridon Kopicl (tada mladi Srdan Šaper iz VIS-a Idoli), koji postaje telepatski povezan s cvjecarom te se i sam pocinje baviti davljenickim hobijem; izmedu dvojice davitelja naci ce se nevina, ne baš simpaticna djevojka (Sonja Savic), kao i poletan, ali staromodan inspektor (Nikola Simic) koji igrom slucaja otkriva neobicne sklonosti glavnih protagonista, dok je u ovoj kultnoj crnoj komediji s horor elementima vizualno i glumacki iznimno sugestivna Rahela Ferari, koja je sjajno odigrala  ulogu majke Pere Mitica, beogradskog davitelja, koju je, pak, bravurozno i neponovljivo odigrao veliki - Taško Nacic.

Projekcija se održava u sklopu "Filmskih artikulacija" i ciklusa filmova "Od serijskog ubojice do suvremenog terorista - filmska i medijska slika". Film "Davitelj protiv davitelja" snimljen je 1984. i te je godine upravo na filmskom festivalu u Puli dobio Zlatnu Arenu za scenografiju.


Podijeli: Facebook Twiter