Pula viđena okom mladih matematičara

Učenici čiji su projekti nagrađeni, prezentirali su svoje radove u komunalnoj palači (D. MEMEDOVIĆ)
Učenici čiji su projekti nagrađeni, prezentirali su svoje radove u komunalnoj palači (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon prezentacije koja je održana u povodu obilježavanja Dana grada Pule, učenicima nagrađenih znanstvenoistraživačkih radova, koje su izradili u sklopu Festivala matematike, projekta Pula+ danas su u komunalnoj palači uručene nagrade.

Cilj projekta "Pula+" s kojim se na Festivalu započelo 2009. godine, da bi se potom razvio u novi projekt "Matematika+" je primjena matematike u svakodnevnom životu kroz upoznavanje svoga grada, zavičaja, ali i popularizacija matematike. Pod budnim oko mentora, u timovima sudjeluje najmanje pet učenika, a na ovaj se način, kako je naglasila prilikom prezentacije voditeljica projekta "Pula+" pri Matematičkom društvu Istra Anica Lasić, učenici usavršavaju u timskom i istraživačkom radu. Također, kroz ovaj projekt u sklopu kojeg učenici osnovnih škola izrađuju mali znanstvenoistraživački rad, matematiku se povezuje s ostalim znanostima, kulturom, jezicima i umjetnosti.

Povjerenstvo koje su sačinjavali predstavnici Grada Pule i profesora matematike, od 16 prijavljenih projekata posvećenih gradu Puli, prvim su mjestom nagradili projekt "Sunčev sustav u Puli" koji su izradili učenici Osnovne škole Vidikovac 2011. godine. Ovaj su prvonagrađeni projekt izradili sada već srednjoškolci Demi Lisjak, Helena Juričić, Larisa Buršić, Marija Ezgeta, Nikita Ščeglov, Rea Filjar i Romina Damijanić.

Drugonagrađeni je projekt "Parkirajmo se u Puli" koji su ove godine izradili učenici Osnovne škole Tone Peruška - Domagoj Alaber, Leonarda Buršić, Andra Gergeta, Saša Krkobabić i Mario Tomašić. Za treći najbolji projekt pod nazivom "Kameni grafiti" o povijesti na antičkim pulskim objektima, nagrađeni su učenici OŠ Tone Peruška, kojeg su izradili 2009. godine. Nagrađeni, sada već maturanti, su David Haber Zelanto, Kristijan Pereša, Davor Dundović, Dorian Jakov Stern - Vukotić, Matej Mikašinović - Komšo i Milan Tomić.

Učenicima su dodijeljene zahvalnice za sudjelovanje i prigodne nagrade Grada Pule, a prisustvovali su ponosni mentori Tatjana Kadum, Monika Bambić, Ksenija Dotlić i Jasenko Zekić, ravnatelj OŠ Tone Peruška Kristijan Cinkopan i drugi. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter