Pula: Veci hitan prijem - brža pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proširenje hitnog bolnickog prijema u Mornarickoj bolnici planira se do pocetka ovog ljeta, a hoce li se i ostvariti uvelike ovisi o suglasnosti Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Cekanje suglasnosti na projekt oteglo se dulje od ocekivanog i kao da nema kraja primjedbama.

Projekt uredenja prostora još je prošle jeseni uskladen s novim pravilnikom o minimalnim tehnickim uvjetima i ocekivalo se raspisivanje natjecaja za izvodaca radova pocetkom godine. No, umjesto suglasnosti, Ministarstvo zdravstva otad je u nekoliko navrata uputilo primjedbe na projekt i troškovnik, koje su zatim uvažene i projekt je izmijenjen. Posljednja je primjedba stigla upravo prošlog petka. Nakon toga je Urbis obecao doradu projekta u roku od najviše osam dana.

Nova filozofija rada


Predsjednik Upravnog vijeca bolnice Valerio Drandic i dalje se nada da ce do turisticke sezone stici proširiti i preurediti ovaj važan bolnicki prostor. Optimisticno ocekuje suglasnost resornog ministarstva pocetkom travnja. Odmah zatim raspisao bi se natjecaj za izvodaca s rokom od 15 dana. Za adaptaciju prostora predvideno je 60 radnih dana pa kad bi se sve odvijalo prema zacrtanom planu posao bi se mogao dovršiti prije glavne sezone.

Od dr. Ivice Fedela, pomocnika ravnatelja pulske Opce bolnice, doznajemo da tijekom turisticke sezone pomoc zatraži 120 do 150 pacijenata dnevno samo na hitnom prijemu u Mornarickoj bolnici. Zimi se javi nešto manje, 110 do 120 pacijenata, od cega je oko 60 kirurških, 40-ak za interniste te 20-ak neuroloških pacijenata. Pored ovoga postoji još i hitan prijem na ginekologiji, ORL-u, pedijatriji i psihijatriji, gdje takoder dežuraju lijecnici. Zbog rada na dvije lokacije pulska bolnica ne može imati objedinjeni hitni prijem. Tek kada se izgradi nova bolnica osigurat ce se to optimalno rješenje. Ali, dotad treba adekvatno zbrinuti sve veci broj pacijenata.

- Broj onih koji su kao hitni slucajevi upuceni u bolnicu i broj pacijenata bez uputnica u stalnom je porastu. Lani je pomoc putem svih bolnickih hitnih prijema zatražilo 107.000 pacijenata, što je 1.500 više nego godinu prije, doznajemo od ravnatelja bolnice dr. Lemsa Jerina. Veli da imaju dojam da je u zadnjih mjesec dana broj pacijenata na hitnom prijemu znatno porastao, što smatra neopravdanim. Samo 10 do 15 posto pregledanih pacijenata doista bude primljeno u bolnicu.

- Zbog sve veceg broja pacijenata i limitiranog prostora još je 2007. godine odluceno da se ide u proširenje hitnog prijema, podsjeca dr. Fedel. Zbog malog prostora i premalog broja ambulanti u isto vrijeme ne radi dovoljan broj lijecnika, zbog cega pacijenti cekaju. Dr. Fedel pojašnjava da ce se promijeniti filozofija rada, pristup bolesniku bit ce drugaciji. Cilj je skratiti vrijeme cekanja do prvog pregleda i postavljanja dijagnoze. Sala za reanimaciju bit ce bliže ulaznoj rampi. Ostali koji dolaze na šalter upucuju se na ambulante trijaže ili na opservaciju. Pacijenti koji nisu hitnoca u užem smislu upucivat ce se u ambulante bolnicke poliklinike. Na pitanje znaci li to da ce poliklinika raditi intenzivnije, dr. Fedel odgovara da to ovisi o mogucnostima reorganizacije na pojedinim djelatnostima.

Brži protok pacijenata


Brža obrada pacijenata bit ce moguca jer se predvida više mjesta za opservaciju i preglede. Bit ce šest mjesta za opservaciju akutnih bolesnika, ali ne onih koji su životno ugroženi, primjerice dijabeticara ili srcanog bolesnika koji se ne osjeca dobro i potrebno ga je pratiti nekoliko sati. Predvidene su i tri trijažne ambulante, ambulanta za kirurgiju, gipsaona te sala za reanimaciju. Ukupno 16 mjesta za pregledavanje trebalo bi ubrzati protok pacijenata. To znaci i veci broj medicinskih sestara i lijecnika specijalista kirurgije, interne medicine, anesteziologije i hitne medicine. Hitan prijem djelovat ce kao samostalna bolnicka jedinica. Povecanje broja medicinskog osoblja i usluga iziskuje i povecanje financiranja bolnice, koje tek treba ugovoriti s HZZO-om.

Preuredenju hitne prethodi preseljenje djelatnosti za transfuziju, na ciji se prostor širi hitan prijem. Adaptacija pokrajnje zgrade za transfuziju, koja je pocela sredinom listopada, uglavnom je dovršena. Kad sve bude zgotovljeno, umjesto na dosadašnjih 330 cetvornih metara hitan prijem prostirat ce se na 762 kvadrata. Investicija je vrijedna dva milijuna kuna i trebala bi se ostvariti iz sredstava Ministarstva zdravstva. Za opremanje hitnog prijema racuna se na pomoc gospodarstvenika, doznajemo od Drandica.


Podijeli: Facebook Twiter