Pula: Večer makedonske glazbe i stihova u DHB-u

Pjevačka skupina Stevče Stojkovski iz Skoplja (D. MEMEDOVIĆ)
Pjevačka skupina Stevče Stojkovski iz Skoplja (D. MEMEDOVIĆ)

Makedonsko kulturno društvo Istarske županije "Sv. Kiril i Metodij" iz Pule organiziralo je sinoć u Domu hrvatskih branitelja poetsko-glazbenu etno večer uz pjesmu i poeziju iz Makedonije ali i Istre, pod nazivom "Na izvoru duše, pjesme i svirke". U programu je sudjelovala etno glazbena i pjevačka skupina "Stevče Stojkovski" koja je do Pule potegnula iz dalekog Skoplja, zatim vokalna skupina i glazbeni sastav Društva, pod vodstvom Biserke Kuhta, koji čine harmonikašica Slava Obranović koja vrlo nadahnuto i pjeva, a uz nju su harmonikaš Ivan Žufić i violinist Srećko Savretić, dok se članica Društva Milena Zlateska predstavila poezijom na makedonskom jeziku.

Bio je tu i Drago Draguzet, inače član Društva koji je publiku počastio istarskom tradicijskom glazbom uz pratnju Dušana Leškovića na roženici, a pozvao je i prijateljice, pjesnikinje Mariju Rojnić, Ivanku Arefijev, Mariju Sošić i Avelinu Damjanović koje su govorile svoje čakavske stihove. Zapjevao je i predsjednik društva Todor Brdarski koji je izveo "Kaleš, bre, Anđo". Zvukom i stihom prizvana je daleka Makedonija koju ipak dosta toga povezuje s Istrom, primjerice glagoljica koja je došla iz Makedonije, a što je napomenuo Draguzet.

- Makedonija je naša tatkovina, Hrvatska je naša domovina, a kutak svijeta gdje smo se našli je Istra, objasnila je na početku Mihaela Zlateska koja je vodila program.

Ovu glazbeno poetsku-večer uveličali su i predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Orce Lambeski te poznata istarska i medaljama ovjenčana sportašica Mikela Ristoski. Bio je to i početak ovogodišnjih Dana makedonske kulture u Istri koji traju od travnja do lipnja u organizaciji ovog društva, a koji se održavaju po cijeloj Istri, u Motovunu, Novigradu, Vrsaru, Poreču, Humu i drugim mjestima gdje se promovira makedonska kultura. (M. RADIĆ,snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter