Pula: UZV štitnjace - cekanje dugo godinu dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj bolnici u cijeloj iducoj godini nema slobodnih termina za ultrazvuk štitnjace. Proizlazi to iz izjave naše citateljice, koja se obratila našoj redakciji revoltirana zbog neprimjereno dugog cekanja na tu vrstu pretrage. Nedavno je obavila pretrage u Rijeci na traženje obiteljskog lijecnika. Utvrdeni su joj problemi sa štitnjacom, prepisani lijekovi i upucena je da u Puli napravi ultrazvuk štitnjace te s nalazom dode na kontrolu u ožujku 2012. godine.

Ima li sve to smisla?

Kad je stigla u pulsku bolnicu, šokirala se kada je doznala da je 2012. popunjena za ultrazvuk štitnjace i da se može naruciti tek za 2013. godinu! Nazvala je Zavod za nuklearnu medicinu KBC-a Rijeka, gdje su je narucili vec za sljedeci mjesec.

- Kakva je to reforma ministra Milinovica kad se u Puli na ultrazvuk štitnjace treba cekati godinu dana, a u Rijeci se na red dode vec za mjesec dana? Što nam u Puli preostaje - placati pretrage kod privatnika pored placanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, revoltirano se pita.

U namjeri da provjerimo navode doznajemo ne samo da su svi termini popunjeni za iducu godinu, nego se još niti ne zna kada ce se upisivati za 2013. godinu. Ima li se uopce smisla narucivati za više od godinu dana unaprijed? Onaj tko treba pretragu, zasigurno ce pomoc potražiti drugdje. Nazvat ce rijecku bolnicu ili platiti 300 kuna kod privatnika, ili ce se pak poslužiti manje legitimnim kanalima - potezanjem veza.

Dodatni novac za pretrage

Prema zadnjim objavljenim informacijama o cekanjima, koje smo dobili od glasnogovornika pulske bolnice Gorana Paica sredinom studenog, na ultrazvuk štitnjace cekalo se devet mjeseci. Dakle, u meduvremenu se iz nekog razloga razdoblje cekanja povecalo za tri mjeseca.

Tom smo prilikom od glasnogovornika doznali da je zbog dužih lista cekanja OB Pula zatražila od HZZO-a i Ministarstva zdravstva odobravanje dodatnih sredstava za obavljanje pretraga na koje se najduže ceka. Osim za ultrazvuka štitnjace, sredstva su tražena i zbog predugog cekanja osteoartikularnog ultrazvuka i uroloških pregleda.

Podsjetimo da je i prije toga, 13. listopada, HZZO odobrio manja dodatna sredstva za pretrage i zahvate na koje se najdulje ceka. Pulskoj je bolnici pripalo 300.000 kuna za obavljanje dodatnih pretraga ultrazvuka abdomena, karotide i MSCT-a.

CEKANJA U PULSKOJ BOLNICI

UZV abdomena 96 dana
UZV karotide 153 dana
MSCT abdomena 76 dana
MSCT kralježnice 166 dana
MSCT glave 166 dana
osteoartikularni UZV 90 dana


Podijeli: Facebook Twiter