Pula uvodi selektivno prikupljanje otpada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Koparskoj ulici u Puli, na ulazu u parkiralište, službeno su prezentirani "podzemni zeleni otoci", posude za selektivno prikupljanje otpada ukopane u zemlju. Šijana je prva lokacija u Istri na kojoj su postavljene podzemne posude velikog obujma u cilju razvoja sustava selektivnog prikupljanja otpada.

- Rijec je o modernom planu gospodarenja otpadom koji je svima pristupacan i puno bolji u ekološkom smislu od dosadašnjeg. Nitko sadržaj nece moci vaditi iz posuda i molio bih gradane da otpad odlažu u predvidene posude. Ukoliko se ova inicijativa u Šijani pokaže dobrom, proširit cemo je i na ostale dijelove grada, rekao je Giordano Škuflic, procelnik Upravnog odjela prostornog uredenja, u društvu Loris Mošnje, voditeljice Odsjeka za zaštitu okoliša, i Igora Starog, direktora Herculanee.



Garancija na podzemne posude za sakupljanje otpada je deset godina, a cjelokupna investicija u Šijani iznosi 70 tisuca kuna. Kako je istaknuo Marko Brncic, direktor S.T.P.-a, hrvatskog predstavnika finskog Moloka ciji je patent ugraden u Šijani, rijec je o tri posude u koje se odlažu papir, staklo te PET-ambalaža i limenke, a ukupna zapremnina iznosi 17 kubicnih metara prostora. Korištenje je olakšano te djelatnici Herculanee, koji su zaduženi za njihovo pražnjenje, nece trebati posebnu mehanizaciju za rukovanje.

- Dvije trecine posude nalaze se ispod zemlje. U posudama se koriste gravitacija koja sabija otpad, temperatura tla koja sprjecava razvoj bakterija i smrada, podizanje zraka na vrh u svrhu sprjecavanja eventualnog plamena te higijenski pristup buduci da se posuda prazni sa dna. Rijec je o mogucnosti skupljanja velike kolicine reciklažne sirovine, primjerice samo se starog papira u jednom punjenju može skupiti 1,5 tona, vrijednog više od tisucu kuna, rekao je Brncic.

I dok je trajala konferencija za novinare mnogo je Šijanaca sa zanimanjem pratilo što se dogada u njihovom kvartu. Gotovo svi, vecinom gradani starije životne dobi, saznavši o cemu se radi hvalili su inicijativu pa bi podzemni "zeleni otoci" vrlo lako mogli brzo saživjeti u svijesti Puljana. (Napisao i snimio Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter