Pula: Uvodenje reda u štandersku prodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaos od proljeca do jeseni u pulskom starogradskom središtu vezan uz prodaju po portunima vrlo vjerojatno ce se nastaviti i ove sezone. No, možda je to ujedno i posljednja sezona kada ce takva prodaja biti dozvoljena.

Grad je naime propisao lokacije na kojima se prodaja smije obavljati uz njihovu suglasnost, potom je definirao i oblike štandova, a u konacnici i asortiman, koliko je to zapravo, s obzirom na situaciju na terenu, bilo moguce. No, domišljati trgovci doskocili su takvom gradskom uredovanju i povukli se u portune gdje je ingerencija Grada bila ogranicena. Jer, ukoliko su suvlasnici s tim bili suglasni, a dobivali su i odredena sredstva, Grad je imao zavezane ruke.

Kako je pojasnio nadležni gradski procelnik Damir Prhat, ugovori za obavljanje takve vrste prodaje sklopljeni su cak i unazad deset godina, negdje pak ne postoje niti suglasnosti suvlasnika zgrade, negdje s takvom prodajom nisu upoznati niti upravitelji...

- To je pravi košmar na terenu koji sigurno treba revidirati. Dogovor je da pokušamo vec na iducem sastanku postaviti jasna pravila, koliko god je to moguce. Ne vjerujem da cemo to uspjeti riješiti vec za ovu sezonu, ali cemo do drugog sastanka nastojati dobiti uvid u pravo stanje.

Dodaje da bi jedan od novih uvjeta za prodavace mogao biti i obvezatni sanitarni cvor, što portuni uglavnom nemaju. No, prema procelnikovim rijecima, cak je i Zakon o trgovini poprilicno jasan u tom pogledu, iako se ne poštuje.

Za komentar ovakvih nastojanja da se uvedu nova pravila upitali smo i nekoliko dugogodišnjih prodavaca koji su, ocekivano, izrazili nezadovoljstvo.

- Pula je danas prakticki mrtav grad, a morala bi živjeti, barem ljeti. Tome, nažalost, svojim odlukama pridonosi i gradska uprava jer zatvara takve obrte, odnosno ne pušta ljude da rade, iako je takva praksa prodaje na štandovima i u portunima poznata svugdje u svijetu. To je ono što daje živost turistickom gradu. Uostalom, dovoljno je vidjeti Rovinj koji ima puno malih trgovina, štandova i ostalog i sve radi cijelo ljeto, sve je živo i puno ljudi, turista i trgovaca. I svima dobro!, ustvrdio je naš sugovornik. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter